Kulinarika

Briška kuhinja, tako zelo mediteranska, neverjetno iznajdljiva in ustvarjalna. Polna privlačnih starinskih potez, pomlajena z novimi kombinacijami in preoblečena v svetovljanska oblačila.

Vse leto sveže sestavine, okusna in sočna zelenjava, domače mesnine (še posebej salame in pršut), dišeča bela polenta, bogastvo dišavnic in divjih poganjkov (hmelj, divji beluši, loboda), pa še izjemno briško oljčno olje, ki se v Brda po dveh velikih pozebah leta 1929 in 1955 ponovno vrača, so samo nekateri izmed poudarkov briške kuhinje. Ko boste pokusili še krodegine, markandele, pa skoraj pozabljene kostanjeve jedi, zavohali koromačev cvet, naredili požirek dobrega domačega tropinovca ali methanega (zdravilnega žganja), boste opojnost Brd začutili še drugače.

Tisto glavno pa seveda vedno dodajo ljudje, izkušene roke in dobro srce. Vse je pripravljeno z ljubeznijo, ki so je v enaki meri deležni tako družinski člani kot gostje.

Gostom, slučajnim popotnikom ali zvestim ljubiteljem briške pokrajine Brici radi povedo, da dobro vino ni nikoli rado samo. Ta davni in modri briški pregovor veže nase številne vrste briških jedi in pijač, značilnih za Brda od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne. Opisi so povzeti po knjigi Briška kuhinja, avtoric Magde Reja in Tatjane Sirk.

BRIŠKE JEDI IN PIJAČE

* kruh
* polenta
* pogače
* mineštre (kuhnje)
* juhe (župe)
* meso in golaži (toči)
* ribe
* rastlinska hrana
jajca in jajčne jedi
* mleko in mlečne jedi
testenine
* riž
* štruklji
* ostale močnate jedi
* pecivo
* kostanj
* sadje
* pijače
* kava


Polenta kulinarikaČešnjev štrudelj 


pr  ut 2 frtaljakulinarika