Priporočila za ponudnike

AKTUALNE IN KLJUČNE INFORMACIJE ZA PONUDNIKE V TURIZMU

Na Slovenski turistični organizaciji (STO) že od začetka pojava koronavirusa ažurno objavljajo vse ključne informacije pojava in širitve koronavirusa za slovensko turistično gospodarstvo ter vse spremembe v aktivnostih STO. V posebnih tedenskih obvestilih za predstavnike gospodarstva objavljajo najpomembnejše aktualne informacije o situaciji, o ukrepih MGRT in STO, ukrepih drugih ključnih slovenskih in tujih institucij ter spletne naslove, ki objavljajo aktualne novosti, pomembne tudi za turistično gospodarstvo. Vse te informacije si lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

 

22. 5. 2020: Vlada potrdila tretji protikoronski paket, NIJZ posodobil higienska priporočila za izvajanje turističnih in gostinskih storitev v času epidemije

Vlada je na redni seji zaključila obravnavo predloga Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije bolezni COVID-19 za državljane in gospodarstvo (#PKP3), ki vsebuje začasne ukrepe na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencij študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja. Več si lahko preberete na tej povezavi.

Na osnovi korona standardov, ki jih je pripravila Delovna skupina MGRT je na osnovi korona standardov s pristojnimi zbornicami in združenji z NIJZ uskladila higienska priporočila za izvajanje turističnih in gostinskih storitev v času epidemije. Prenesete si jih lahko na tej povezavi.

 

19. 5. 2020: OBVESTILO AJPES O PREKLICU EPIDEMIJE

Obveščamo vas, da je AJPES na spletnem portalu objavil novico o preklicu epidemije, in na spletni strani Poročanje o gostih in prenočitvah naslednje obvestilo:

Izvajalce nastanitvene dejavnosti obveščamo, da je glede na sprejet Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji od 18. maja 2020 od 00.00 ure dalje ponovno omogočeno opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekaterih storitev na področju turizma. Prepovedano ostaja ponujanje storitev nastanitvenih obratov nad 30 sobami in nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

 

18. 5. 2020: ODPIRANJE PRIREDITVENIH PROSTOROV ZNOTRAJ IN NA PROSTEM:

- Poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic.pdf

- KUDUS_smernice za postopno odpiranje prireditvenih prostorov_znotraj_na prostem - za korekture članstva.pdf

 

18. 5. 2020: Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

7. 5. 2020: NIJZ izdal posodobljena priporočila za športne površine in za muzeje - POSODOBLJENO

NIJZ je izdal posodobljena Higienska priporočila za uporabo športno rekreativnih površin na prostem, športnih objektov na prostem in na površinah za šport v naravi ob postopnem sproščanju nekaterih omejitvenih ukrepov in Priporočila za prehod na izvajanje dejavnosti muzejev in galerij ob epidemiji COVID-19. Vsem, ki se ukvarjate s temi dejavnostmi priporočamo, da si jih pozorno preberete in se jih vestno držite.

 

30. 4. 2020: Po prvomajskih počitnicah lahko svoja vrata odprejo gostinski obrati s strežbo na terasah in vrtovih ter muzeji in galerije

Od ponedeljka, 4. maja 2020, je dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. To pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum. Vsem gostinskim ponudnikom priporočamo, da si pozorno preberejo Higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije covid-19, ki jih je predpisal NIJZ in se jih dosledno držijo.

Prav tako se po prvomajskih praznikih se v sklopu omilitve ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa odpirajo tudi muzeji in galerije. Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil navodila za obisk - preberete si jih lahko na tej povezavi. Smernice za postopno odpiranje muzejev in galerij, ki se jih bo potrebno držati ob ponovnem odprtju teh institucij, si lahko preberete na tej povezavi.

 

 

23. 4. 2020: Virtualno srečanje na temo »Turizem na območju Julijskih Alp – aktivnosti za ponoven zagon in nova realnost po COVID-19« (vprašanja in odgovori)

V četrtek, 23. aprila 2020, je skupnost Julijske Alpe organizirala virtualno srečanje na temo »Turizem na območju Julijskih Alp – aktivnosti za ponoven zagon in nova realnost po COVID-19« - vprašanja in odgovore s tega srečanja si lahko preberete na tej povezavi.

 

23. 4. 2020: PRIMORSKI TEHNOLOŠKI PARK VAM S POPUSTOM V VREDNOSTI 500 € POMAGA PRI PRIJAVI NA SPODNJE AKTUALNE RAZPISE

Primorski tehnološki park bo iz naslova projekta EMBRACE (Interreg Mediteran) nudil petim upravičencem popust v vrednosti 500 eur na prijavo (pripravo poslovnega načrta s finančnimi projekcijami in celotne prijavne vloge), ki jo bo za prijavitelje pripravljalo podjetje Alias plus d.o.o.

Pogoji do upravičenosti popusta v vrednosti 500 eur na prijavo:

  • prijavitelj mora izpolnjevati prijavne pogoje iz razpisa P1 PLUS 2020 oziroma brezobrestnega Kredita JSMGG,
  • prijavitelj mora biti podjetje iz agro-živilskega ali vinarskega sektorja (sektorja sta cilja skupina projekta EMBRACE (Interreg Mediteran), ki omogoča navedeni popust),
  • pri izbiri petih upravičencev, ki se bodo odločili za prijavo na razpis, bo Primorski tehnološki park skupaj s podjetjem Alias plus d.o.o., upošteval pravilo vrstnega reda prijav. V kolikor bo med prijavitelji podjetje, ki ne izpolnjuje enega izmed prvih dveh pogojev, bo do ugodnosti upravičen naslednji prijavitelj z izpolnjenima pogojema po vrstnem redu.
     

1. Garancije Slovenskega podjetniškega sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere

Slovenski podjetniški sklad razpisuje GARANCIJE SKLADA ZA BANČNE KREDITE S SUBVENCIJO OBRESTNE MERE – P1 PLUS 2020. Razpis zajema ugodne oblike financiranja za investicijska vlaganja in likvidnostna sredstva.

Obrestna mera znaša med 0,50% do 1,00% (za sektor trgovine). Odplačilna dobra do 10 let, z možnostjo koriščenja dvo letnega moratorija.

Kredit je namenjen tudi celotnemu ali delnemu financiranju obratnih sredstev zaradi likvidnostnih težav, ki jih je podjetju povzročil KORONAVIRUS.

Rok za oddajo vloge: do porabe sredstev oz. najkasneje do 20.10.2020.

Upravičenci razpisa so mikro, mala in srednje velika podjetja, ki imajo vsaj 1 zaposlenega za polni delovni čas (kot zaposlena oseba se upošteva tudi nosilec dejavnosti s.p.).

2. Brezobrestni kredit javnega sklada malega gospodarstva Goriške

Za podjetja s sedežem na območju mestne občine Nova Gorica ter občin Brda, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba je na voljo BREZOBRESTNI KREDIT Javnega sklada malega gospodarstva Goriške.

Aktualna sta dva razpisa:

 –     Mikroposojila do višine 25.000 EUR z odplačilo dobo 3−6 let,

–      Posojila za razvoj poslovanja do višine 100.000 EUR z odplačilo dobo 3−9 let.

Pri obeh je možnost koriščenja moratorija za čas do enega leta.

Rok za oddajo vloge: 20.5.2020, 28.8.2020 oz. do porabe sredstev.

Za vse informacije in prijave se obrnite na Katjo Pregelj, vodjo mednarodnih projektov v Primorskem tehnološkem parku. 

20. 4. 2020: SEZNAM SPLETNIH SEMINARJEV MED 20. 4. 2020 in 24. 4 2020

  1. Webinar Spirit Slovenia in Inkubator Sežana: Učinkovito krizno komuniciranje, 23.04.2020, 15.00 – prijavni obrazec
  2. Webinar The Slovenia: Business. The BIG Five crises solutions, 23.04.2020, 17.00 – prijavni obrazec *Webinar bo voden v angleškem jeziku
  3. Webinar OZS: Ključni poudarki mega anti korona zakona za delodajalce in samozaposlene na kratko, 24.04.2020, 9.00 – prijavni obrazec
  4. Webinar GZS: 13 ključnih marketinških priložnosti za podjetja ob ponovnem zagonu gospodarstva, 24.04.2020, 10.00 – prijavni obrazec

 

6. 4. 2020: NAGOVOR TINE NOVAK SAMEC, DIREKTORICE ZAVODA ZA TURIZEM, KULTURO, MLADINO IN ŠPORT BRDA VSEM BRIŠKIM PONUDNIKOM

"Slovenski in z njim briški turizem je zajel vihar, ki ga nihče ni napovedoval, kaj šele pričakoval! Poročanja o širjenju koronavirusa COVID-19 na Kitajskem, so se nam zdela utopično tako izredno daleč. V času globalizacije in današnjega pretoka ljudi je bila misel, da Slovenija, da Brda ne bodo postala žrtev tega zdravstvenega tragičnega scenarija, le pobožna želja. Sredi februarja je izbruhnilo žarišče v naši neposredni bližini, v Italiji, nekaj tednov kasneje so se prvi primeri in posledično ukrepi lotili tudi v Sloveniji.

Vsi obrati v turizmu so ostali zaprti. Vse nočitvene kapacitete, gostilne in restavracije, turistične kmetije, vinske kleti in vse s turizmom povezane aktivnosti in storitve … vse je zaprlo duri. Prireditve in druženja so bila odpovedana do nadaljnjega.

Zajela nas je misel, da je pred nami obdobje, za katero zares nihče ne ve kdaj se bo zaključilo in zalotili smo se, da smo se sami pri sebi jezili »Pa ravno sedaj, ko smo si tako dobro zastavili pot! Ko so odzivi trga tako pozitivni za briško destinacijo!« Veliko je neznank, velika je negotovost o naši prihodnosti. Z gotovostjo pa vemo, da nismo in ne bomo obupali. Imamo visoko kvalitetne produkte in dobro infrastrukturo! Smo iznajdljivi! Imamo dobre zamisli, smo borbeni, delavni in smo povezani! Zato globoko verjamem, da bomo zmogli!

Gotovo je sedaj čas, da smo v oporo zdravstvu. Da ostajamo v domačem okolju in omejimo fizične stike med nami. To pa ne zaustavlja naše kreativnosti pri iskanju novih uspešnih zgodb, katere bomo upamo še pred poletjem, ko bomo lahko pomahali v slovo koronavirusu, lahko predstavili javnosti v obliki dodelanih briških paketov in ponudb doživetij.

Da bo temu tako, smo v ekipi Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport začrtali jasne in optimistične načrte, delamo s polno paro na prijavi projektov, pripravljamo novo ponudbo, prilagajamo aktivnosti glede na trenutno situacijo, seveda pa tudi ohranjamo stike z ljubitelji Brd od blizu in daleč. Kot ste opazili, smo zelo aktivni na družabnih omrežjih (k sodelovanju smo povabili tudi vas), o Brdih pišejo priznane medijske hiše (nedavno je to storil The Guardian!), vpeljali smo promocijo in prodajo briških produktov in spominkov. Skrbno spremljamo državne ukrepe in smo skupaj z destinacijami s katerimi smo povezani v Skupnost Julijskih Alp pozvali k ukrepom za omilitev posledic tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo kot Slovensko turistično organizacijo. Oba dokumenta si lahko ogledate na naši spletni strani.

Drži, prireditve in družabni dogodki, po katerih so bila Brda širom znana, letos ne bodo ulovila pravega vetra. Pomladni nabor je ostal v predalu, jesenski pa bo po predvidevanjih intimnejše narave. Nič za to! Ta čas bomo skupaj z vami prevetrili ogrodje teh dogodkov, jim dodelali obleko, jim dodali edinstvenost in predvsem osebnost. Ker bo v prihodnjih mesecih ravno slednja ključnega pomena. Brici imamo posebno osebnost, katero moramo v prihodnje še v večji meri dati v ospredje. Odlikujejo nas vrline kot sta srčnost in gostoljubnost. Nanje moramo staviti še bolj!

Narava nam je podarila čudovito destinacijo, ki lahko obiskovalce privablja čez celotno leto. Vsak letni čas je posebno poglavje briške pravljice, vsak produkt je pogumni vitez, ki si utrjuje pot skozi trnovo pot zahtevnega turističnega trga. Če nas v preteklosti niso zaustavili ne deroča Soča ne stroga državna meja, nas tudi koronavirus ne bo. Ostanimo zdravi in ostanimo povezani. V slogi je, trdno verjamem, naša moč.

ZTKMŠ ostaja stična točka za celotno destinacijo. Zato vas vabim, da spremljate naše novice. V ta namen bomo vse pomembne podatke o naših skupnih aktivnostih, trenutnih ukrepih in zakonih, naših prizadevanjih za omilitev posledic korona virusa, zbrali tudi na našem portalu.

 

 

Vabim vas tudi, da se tudi vi prepustite valu navdiha in si zapišete in nam posredujete vaše kreativne zamisli in predloge kako bi pristavili svoj delček k uspešnemu vzponu briškega turizma po koroni. Kot sem že poudarila, skupaj bomo ustvarili še boljšo destinacijsko zgodbo."

Vedno na voljo,
Tina Novak Samec,
direktorica ZTKMŠ Brda

 

6. 4. 2020:  TURISTIČNA REGIJA JULIJSKE ALPE PREDSTAVLJA ZBIRNIK PREDLOGOV UKREPOV COVID-19 IN POZIV S PRIPOROČILI, DA BOMO PRI PONOVNEM ZAGONU TURIZMA BOLJ ENOTNI, TRAJNOSTNI IN USPEŠNEJŠI

Turistična regija Julijske Alpe (območje občin Bled, Bohinj, Bovec, Brda, Gorje, Kobarid, Jesenice, Kanal ob Soči, Kranjska Gora, Radovljica, Tolmin in Žirovnica), katere večji del predstavlja Triglavski narodni park, je eno najpomembnejših in od turizma bolj odvisnih območij v Sloveniji.

Turistična panoga je v primerjavi z drugimi panogami zaradi epidemije še posebej prizadeta, saj bo globalni trg potovanj okreval počasneje. Ob že siceršnji upočasnitvi rasti, ki jo svet, Evropa in tudi Slovenija beleži od konca 2019, bomo po raznih ocenah potrebovali 5 do 7 mesecev za postopni zagon oziroma kar nekaj let za to, da se vrnemo na iste finančne rezultate.

Na ravni turističnih organizacij Julijskih Alp smo vzpostavili ‘tim za prenovo’ (RE-SET tim), ki dnevno spremlja razmere. Pripravili smo tudi nabor najnujnejših ukrepov, ki jih bomo izvedli sami (destinacije).

Hkrati pa se na vas obračamo z apelom, pozivom, povabilom ter priporočili, kako ravnati, da bomo na območju Julijskih Alp pri ponovnem zagonu turizma bolj enotni in trajnostni, s tem pa tudi uspešnejši. Celoten zbirnik informacij si lahko preberete TUKAJ.

 

ZAČASNO ZAPRTJE DEJAVNOSTI ZARADI IZBRUHA COVID-19

V kolikor se ponudnik odloči zapreti dejavnost (lahko le za določen čas), je dolžan predložiti zaključno poročilo oz. bilanco.

Skladno s 6. členom Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno - ZPDZC-1 (Uradni list RS, št. 32/14) se ponudnik v času, ko ima zaprto dejavnost tudi ne sme oglaševati, torej smo ga dolžni v tem času odstraniti iz seznama ponudnikov na destinacijskih spletnih straneh, umik ponudbe pa je potreben tudi na ostalih portalih (Booking.com, Airbnb,....), saj se po zgoraj omenjenem zakonu smatra vsakršno oglaševanje v času, ko ponudnik nima priglašene dejavnosti, kot nedovoljeno oglaševanje in delo na črno.

V primeru, da ponudba nastanitve ni vidna na spletnih portalih, je možnost rezervacij v tem času (tudi za prihodnost, ko bo ponudnik spet registriran) praktično nična.

Vemo, da je v teh kriznih časih vsak strošek veliko breme, saj prilivov iz naslova turističnih nastanitev praktično ni, prav zato je Državni zbor včeraj zvečer tudi sprejel nekaj dodatnih ukrepov za olajšanje težkega položaja gospodarstva v tej krizni situaciji. Podrobnosti na tej povezavi >

Končna odločitev je seveda na strani vsakega posameznika, bomo pa v prihodnje morali vsi skrbno ravnati s sredstvi, ki nam bodo na voljo.