Štruklji "wljkava"

Štruklje so kuhali ali pekli predvsem iz dveh vrst testa: kvašenega, ki je bilo nekoliko mehkejše kot za potice, in iz navadnega, nekvašenega, ki so ga tanko razvaljali. Pri obliki so poznali dve vrsti štrukljev: tiste  ki so kuhali v zavitih štrucah in kuhane narezali, ter jare, podobne nekakšnim žepkom, ki so jih kuhali vsakega posebej. Te so pripravljali bolj v Gornjih Brdih. Najokusnejši so bili štruklji, nadevani z orehi, drobtinami in rozinami. Kuhali so jih za likofe ob košnjah na planinah in ob shodih. Nadevali so jih tudi z jabolki, hruškami, figami, marelicami ali slivami, ki so jim dodali orehe, lešnike, med, cimet in rozine. Po telitvi pa so iz sveže rumene skute skuhali skutove štruklje, ki jih sicer niso delali.

Štruklje iz vlečenega testa so prva začela delati dekleta, ki so se vračala iz gospodinjske šole v Tomaju, to je bilo po letu 1920. Nadevali so jih s češnjami, jabolki, skuto ali kostanjem in jih spekli. Raje pa so imeli štruklje iz kvašenega testa. Nekatere gospodinje so štruklje kuhale iz krompirjevega testa in jih nadevale z naribanim sadjem in drobtinami ali z mesnim nadevom. Vse kuhane štruklje, razen mesnih so zabelili s cvrtim maslom in jih potrosili s sladkorjem in praženimi drobtinami.

Med zanimivimi, danes že pozabljenimi recepti naj omenimo kostanjeve, krompirjeve mesne štruklje in wljkavo. Nadev za kostanjeve štruklje so pripravili iz pretlačenega kostanja, ki so mu dodali sladkor, češnjevo žganje ali mleko, maslo, cimet in rozine, včasih tudi skuto. Za krompirjeve štruklje so na zabeli in čebuli pocvrli sesekljano ali mleto meso, dodali paradižnikovo mezgo in zalili z belim vinom. Vse skupaj so precedili , tekočino prihranili, z mesom pa premazali razvaljano krompirjevo testo. Narezane štruklje so polili z omako, ki je ostala od nadeva in navrh potrosili parmezan, da so bili še okusnejši. Wljkavo so jedli pozimi, največ ob kolinah. Testo za nekvašen štrukelj so premazali z nadevom iz narezanih pocvrtih klobas ali salam, oliv in začimb. Štrukelj so spekli v pečici in ga med peko večkrat premazali z vinom. Ime za ta štrukelj izhaja iz narečnega izraza za olive (wljke).

nazaj >>