Šmartno

Slikovito obzidano vas s petimi ohranjenimi stolpi je videti v Brdih od vsepovsod, saj kot orlovsko gnezdo (kakor bi rekel pesnik Alojz Gradnik) čepi na izjemno razgledni vzpetini.

Naselje, ki je verjetno nastalo na rimskih temeljih, je predstavljalo utrdbo na strateški benečansko-avstrijski meji. Danes je to arhitekturni biser, kulturni spomenik, edinstven kot celota in v številnih detajlih. Od 16. stoletja do druge polovice 18. stoletja je bilo Šmartno pomembna strateška obrambna točka, vključena v sistem utrdb, ki je Benečani niso nikoli zavzeli. Mejo so branili vojaški plačanci, ki so prihajali od daleč; precej jih je bilo uskoškega  porekla. Obzidje med takratnimi sedmimi stolpi je bilo narejeno tako, da so bili prostori prehodni in so se vojaki lahko premikali v različne smeri. Kaže, da je imelo naselje pred vhodnimi vrati dvižnimost in je bilo obdano z globokim jarkom. O vojaškem značaju naselja pričajo tudi cine na cerkvenem zvoniku in oba trga, zgornji in spodnji, ki naj bi služila prostoru za zbor vojakov v primeru sovražnega vdora skozi glavna vrata. 

Vas je dobila ime po cerkvi sv. Martina, največji cerkvi v Brdih, katere zvonik je bil prvotno trdnjavski stolp. V njem visi zvon iz leta 1857 z motivom svetih treh kraljev. Baročna cerkev ima tri imenitne marmorne oltarje, še posebej bogat je glavni oltar. Prezbiterij in križev pot je poslikal Tone Kralj, lepo delo je tudi bela marmorna prižnica na desni strani cerkvene ladje. Vojaški značaj naselja so prebivalci začeli spreminjati v 19. stoletju, strokovna obnova naselja pa se je pričela ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja na pobudo Emila Smoleta, takratnega direktorja Zavoda za spomeniško varstvo Gorica v Novi Gorici.

Danes si v Šmartnem lahko ogledate katero od razstav v Hiši kulture, v Briški hiši pa nekdanjo opremo preprostega doma z ognjiščem. Vas še posebej oživi ob prireditvah Brda in vino ter ob martinovanju.

  • HIŠA KULTURE IN OLJČNI BAR ŠMARTNO

Hiša ki nosi hišne številke 38-40, je obnovljen kompleks treh hiš, namenjen kulturnemu dogajanju.
Gostijo redene likovne in fotografske razstave, organizirajo koncerte, delavnice, predavanja.
Ukvarjajo se s poslovnim turizmom, dvorano in galerijo ter ostale prostore nudijo v najem za poslovne dogodke, srečanja, predavanja, izobraževanja. V Hiši je delujoč bar, za zaključene skupine nudijo catering.

Aktualen urnik: odprte-domacije

Ogled Hiše in razstav je izven urnika možen po predhodnem dogovoru. ( Tatjana, tel. 041 341 149)

  • BRIŠKA HIŠA in KLET BRIŠKE HIŠE

V ''Briški hiši'' je predstavljena bivalna kultura Brd. Tam si lahko ogledate tradicionalno vinsko klet, razstavo o razvoju Briške hiše od prazgodovine do danes s filmskim prikazom Brd ter življenja v Brdih v polovici 20. stoletja. 
Vstop je brezplačen.

Urnik:
Ponedeljek - Petek: 9:00 - 16:00
Sobota, nedelja in prazniki: 9:00 - 16:00 

  • HIŠA MARICA

Obnovljena stara domačija je ime dobila po ''noni'' Marici, ki je otroke razvajala z domačimi dobrotami. Postrežejo vam z vrhunskimi vini ter tradicionalnimi jedmi. Na voljo pa so tudi prenočitve.

Aktualen urnik: odprte-domacije

  • NONA LUISA

V Šmartnem je nedavno odprla svoja vrata trgovinica Nona Luisa, kjer lahko najdete pester izbor naravnih mil. Osnovna sestavina naravnih mil je visokokvalitetno, hladno stisakno oljčno olje, kateremu so dodana naravna zelišča, domače sadje, zelenjava ali vino. Mila so odišavljena z naravnimi esencialnimi olji, za barvila pa uporabljajo dele rastlin ali glino. 

Urnik:
petek - nedelja: 10:00 - 18:00

 

nazaj >>