Dogodki v letu 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praznik rebule in oljčnega olja

15.4.2023, Višnjevik

Brda in vino - enogastronomski dogodek

22. 4. 2023, Šmartno

Brda&Friends

13.5.2023, Vila Vipolže

Praznik češenj

3. in 4.6. 2023, Brda

Kolesarski maraton Junaki vinogradov

3.6. 2023, Ljubljana - Dobrovo

Pohod od češnje do češnje

4. 6. 2023, Brda

Dnevi odprtih kleti

10. in 11.6. 2023, Brda

 

 

 Brda in vino (22. 4. 2023, Šmartno)

 

Brda in vino mix

Spomladanski dogodek BRDA & VINO ima v Brdih že dolgo tradicijo. Če je še pred nekaj leti veljalo, da gre za predvsem vinski dogodek namenjen poznavalcem in ljubiteljem vin je festival v zadnjih letih pridobil nove razsežnosti. Napredoval je na vinskem kot tudi kulinaričnem področju ter prerasel v največji eno-gastronomski dogodek v Brdih. Enostavno pripravljene briške in ostale  jedi so zamenjali izvirni in dovršeni krožniki, ki gredo z roko v roki z vrhunskimi briškimi vini.

Center dogajanja je slikovita srednjeveška vas Šmartno v geografskem središču Brd. S kuhinjo se v živo predstavi okoli 30 domačih in gostujočih restavracij ter več kot 30 briških vinarjev. Ponudbo bo dodatno obogatena z briško tržnico s širokim izborom butičnih in domačih pridelkov. Poskrbljeno bo tudi za pester kulturno-zabavni program. 

 

Praznik rebule in oljčnega olja (15.4.2023, Višnjevik)

 Praznik rebule mix

Višnjevik, poznan kot rojstni kraj Rebule ter kot gostoljubna vasica, obdana s številnih nasadi oljk, iz katerih domačini že vrsto let pridelujejo odlično oljčno olje. Vaška skupnost Višnjevik  in Društvo ljubiteljev rebule vsako leto že tradicionalno prirejata Praznik rebule in oljčnega olja. Dogodek, ki vsako leto posebej očara s svojo domačnostjo in avtentičnostjo.
 

Številni vzorci oljčnega olja, zelenjavne frtalje, cvrt pršut s polento, odlična kapljica »najstarejše Brike«  Rebule, slastne pekovske mojstrovine domačih gospodinj ter nepozabna zabava, kar vabijo, da prijetne pomladne urice preživite v krogu prijateljev. Vsekakor ne gre spregledati tudi edinstvenega pohoda med oljčnimi nasadi.

 

Praznik češenj (3. in 4.6. 2023, Brda) 

 

Praznik češenj mix

Obiskovalce Goriških Brd bo ta vikend pričakala tržnica s češnjami, ponudba domačih enogastronomskih izdelkov, degustacije, razstava češenj, koncerti ter bogat otroški in zabavni program.

Na stojnicah boste lahko kupili domače izdelke in pridelke, od sadnih dobrot medu in medenih izdelkov, mlečnih in suhomesnatih izdelkov do zelišč, čajev ter drugih specialitet, med katerimi bodo kraljevale sadne kraljice, briške češnje. Te bodo obiskovalci seveda lahko kupili na stojnicah po vseh Brdih. Briške žene bodo razveseljevale s pecivom iz češenj, ki je za marsikaterega stalnega obiskovalca tega praznika nepogrešljivo.

Po ulicah se bodo predstavili pridelovalci in proizvajalci domačih rokodelskih izdelkov. Tu ne bodo manjkali produkti iz sivke in oljčnega olja, pleteni in leseni izdelki, umetnine iz gline in kamna ter mnogo drugega. Svoje čopiče bodo po slikarskem platnu vihteli člani Društva briških likovnih ustvarjalcev Dablo. Vzporedno bodo potekale ustvarjalne delavnice, nastopili bodo poulični glasbeniki in igralci. Tako v soboto kot nedeljo ne bo manjkal pester zabavni program za vse starosti.

V nedeljo se lahko se udeležite tradicionalnega pohoda od češnje do češnje (4.6.2023.) Pot poteka po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih znamenitosti. Na pohodu se nam na posameznih točkah odpirajo popolnoma drugačni razgledi po Brdih. Naše kraje doživite v vsej njihovi razgibanosti in raznolikosti.

 

Kolesarski maraton Junaki vinogradov (3.6. 2023, Ljubljana – Dobrovo)

 

 maraton mix

Kolesarski maraton češenj je tradicionalna športna prireditev Kleti Brda, ki se odvija v okviru Praznika češenj. Potekala bo na ustaljeni 108 kilometrov dolgi trasi Ljubljana – Dobrovo.

 

Dnevi odprtih kleti (10. in 11.6. 2023, Brda)

 

 DOK mix

Ob koncu pomladi briška vina vabijo na nepozabno doživetje. Okusite utrip vinogradov in začutite pozornost, ki jo vinarji namenjajo svojim trtam, da vam lahko predstavijo nepozabno doživetje.

S skrivnostmi, ki se prenašajo iz roda v rod in med katerimi se pretakajo tudi skrivnosti Rebule, vas bodo vinarji popeljali v vinske kleti, ki skrivajo različne zgodbe, z vami pa delili nasvete in izkušnje o umetnosti kletarjenja ter o ljubezni do trte v Brdih.

Na  dogodku DOK sodeluje  30-40 vinarjev, ki bodo poleg rednega programa degustacij vin pripravili tudi oglede kleti, foto kotičke in ostale interaktivne zanimivosti, ki vas bodo popeljale v svet okusnih vin. 

Vinarji so tu, da predstavijo svoje izdelke, v katere vložijo svojo dušo, zato vam z veseljem razložijo postopek priprave vina, kakšno vino imajo ter kakšen je njihov delovnik čez leto. Prav vsak izmed vinarjev pa bo svoja domača vina imel tudi naprodaj, zato, da boste lahko do svojega doma, ali pa prenočišča, če boste tega izbrali v Brdih, pripeljali košček briškega duha.

 

------------------

Več info:

Turistično informacijski center Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko
T: +386 (0)5 395 95 95
E: tic@brda.si
Facebook: @Brda
Instagram: @goriska_brd

nazaj >>