Koledar dogodkov

Dogodek: Martinov pohod s spoznavanjem kulturne dediščine in enogastronomije Brd

Datum: 14.11.2021

Kraj: Brda
Lokacija: let Brda – Fojana – Barbana – Neblo – Hruševlje – Šlovrenc – Klet Brda

Jeseni, ko se narava nekoliko umirja in ponudi pisano paletno barv, se bomo podali na Martinov pohod s spoznavanjem kulturne dediščine in enogastronomije Brd.

V sklopu letošnjega martinovanja v Brdih, vas PLANINSKO DRUŠTVO BRDA, v nedeljo 14. novembra 2021 vabi na Martinov pohod.  

Potek poti: Klet Brda – Fojana – Barbana – Neblo – Hruševlje – Šlovrenc – Klet Brda  

Opis poti: Pot nas bo popeljala ob reki Reki in se nato povzpela mimo cerkvice Sveti Duh na jezeru do vasi Fojana. Ustno izročilo govori o votlini oziroma jezeru pod njo; dejstvo je, da pobočje drsi in z njim vred tudi cerkvica. Na pokopališču ob cerkvici je pokopan pomemben rojak skladatelj in dirigent Rado Simoniti. Od tu bomo nadaljevali proti vasici Barbana. Ustavili se bomo pri informativni tabli in uživali v razgledih na Brda, Korado, hribe v ozadju. Na stari poti za Rutarje (IT) se bomo spustili v dolino in prečkali reko Reko in že bomo v vasi Neblo. V zaselku Malin nas bo sprejel lokalni vinar, ter nam ponudil prigrizke in pokušnjo vin. Od tu se bomo mimo igralnice povzpeli na grič in se ozrli na prehojeno pot ter na italijansko vas Rutarje. Še majhen vzpon in prispeli bomo na vrh Neblega. Pot se nato zravna in pri kapelici zavije proti vasi Hruševlje. Ob poti se bomo ustavili še pri drugem lokalnem vinarju, kjer bomo prav tako pokušali njegova vina. V nadaljevanju bomo prečili potok Kožbanjšček in se povzpeli do kapelice v Šlovrencu. Sledil bo spust v dolino Šebeča in nadaljevanje skozi vinograde nazaj do vinske kleti.  

Zbirno mesto: Vinska klet Brda ob 8.00 uri.
Trajanje pohoda: 6 ur; od tega 3-3.30 ure hoje
Dolžina: 11 – 12 km
Težavnost: nezahtevna pot
Oprema: pohodni čevlji, pijača iz nahrbtnika, pohodne palice
Cena: 15 EUR; otroci do 8. leta 7 EUR
Cena vključuje strokovno vodenje, degustacije in topel obrok ob zaključku poti.  

OBVEZNE PREDHODNE PRIJAVE na e-naslov: pdbrda@pzs.si do srede 10.11.2021  

_______

Več info:

Planinsko društvo Brda
Spletna stran: PDB
Tel: 031 393 776 (Bojan Bužinel), 041 311 036 (Iva Šibav)
E-mail: pdbrda@pzs.si
_______