Kulinarični festivali

Festival briške češnje (8. in 9. junij 2024)

Doživite utrip zorenja briškega kraljevega rdečega sadeža in vsa doživetja, ki vas bodo popeljala v odkrivanje dežele češenj!

Tudi letos se z nami podajte v nova doživetja v soboto, 8. 6. in nedeljo, 9. 6. 2024.

Pet vasic je tudi tokrat sklenilo verigo dogajanja, ki bo povezalo celotna Brda! Dobrovo, Medana, Kojsko, Hum in Kozana so prizorišča letošnjega poklona briški češnji. Vsaka vasica ima čisto svoj poseben čar, zgodbo in doživetje. Spoznajte dom kraljeve briške češnje. Iz vseh zornih kotov in razgledov! Etnološke iskrice iz tradicionalne povorke se torej letos umeščajo v sama jedra briških vasic.

Program je na voljo tukaj: PROGRAM - FESTIVAL BRIŠKE ČEŠNJE po vaseh

Brda in vino – enogastronomski dogodek (April)

Spomladanski dogodek Brda in vino ima v Brdih že dolgo tradicijo. Če je še pred nekaj leti veljalo, da gre za predvsem vinski dogodek, namenjen poznavalcem in ljubiteljem vin, je festival v zadnjih nekaj letih pridobil nove razsežnosti. Napredoval je na vinskem kot tudi na kulinaričnem področju ter prerasel v največji enogastronomski dogodek v Brdih. Enostavno pripravljene jedi so zamenjali izvirni in dovršeni krožniki, ki gredo z roko v roki z vrhunskimi briškimi vini.

Center dogajanja je slikovita srednjeveška vas Šmartno v geografskem središču Brd. Na Šmartenskih »gasah« se s kuhinjo v živo predstavi več kot 25 domačih in gostujočih restavracij ter več kot 30 briških vinarjev. Obiskovalci lahko čez dan okušajo okusne jedi kuharskih mojstrov in vina priznanih briških vinarjev ter obiščejo pestro tržnico, ki ponuja domači med, oljčno olje, suho sadje, čaje, sire in mesnine ter druge butične izdelke. Bogat kulturno zabavni program obiskovalcem zagotavlja, da bo dan ob hrani, vinu in odlični družbi zanimiv in okusen.

Več informacij: https://www.facebook.com/brdainvino/

Praznik rebule in oljčnega olja (April)

Višnjevik je poznan kot rojstni kraj rebule ter kot gostoljubna vasica, obdana s številnih nasadi oljk, iz katerih domačini že vrsto let pridelujejo odlično oljčno olje. Vaška skupnost Višnjevik in Društvo ljubiteljev rebule vsako leto že tradicionalno prirejata Praznik rebule in oljčnega olja. Dogodek vsako leto posebej očara s svojo domačnostjo in avtentičnostjo.

V letu 2012 je bil praznik še posebej svečan, saj so okronali prvo Kraljico rebule.

Številni vzorci oljčnega olja, zelenjavne frtalje, cvrt pršut s polento, odlična kapljica »najstarejše Brike« Rebule, slastne pekovske mojstrovine domačih gospodinj ter nepozabna zabava vabijo, da prijetne pomladne urice preživite v krogu prijateljev.

Vsekakor ne gre spregledati tudi edinstvenega pohoda med oljčnimi nasadi.

Dnevi odprtih kleti (Junij)

Dragi ljubitelji rebule in drugih okusov briških žlahtnih kapljic! Z veseljem sporočamo, da se tudi letos junija dobimo v naši sončni vinorodni pokrajini – v Brdih, kjer boste lahko prisluhnili zgodbam vinskih kleti, izkusili umetnost kletarjenja in začutili ljubezen do trt.

Slovita vina in gastronomijo bomo okušali na drugi vikend v juniju. Vrata kleti bo odprlo kar 37 vinarjev, ki že snujejo načine, kako vas bodo popeljali v svet okusnih briških vin.

Vse informacije o nakupu vstopnic, organizaciji prevozov in poteku dogodka, najdete na spletni strani https://kontrabant.si/dokbrda/

Martinovo v Šmartnem (November)

Jeseni, ko briške griče prekrijejo topli odtenki čudovitih barv, je ravno pravi čas, da pravljičnost briške pokrajine doživite z nami.

Pričakali vas bomo v idilični srednjeveški vasici Šmartno, kjer je vsak požirek briške žlahtne kapljice in grižljaj tradicionalnih dobrot eksplozija doživetja okusov.