Zelena shema slovenskega turizma

Briška pokrajina je idilično področje v Zahodni Sloveniji, v celoti pregneteno z delom človeških rok, pristno in avtentično, ki ohranja svoje sporočilo preko številnih tradicionalnih praznikov. Svetu dobro poznano briško sadje, briško vino, izvrstno oljčno olje in ostali briški pridelki ter dišeča, okusna briška kuhinja - so odlična popotnica za zgodbo aktivnih trajnostnih počitnic v pohodniških čevljih ali na kolesu.

 

Zelena Brda

Vsak korak priča o zavezanosti trajnosti te slikovite destinacije: od ohranjanja kulturne dediščine in običajev, do ohranjanja krajine in narave in , seveda, naravi prijaznega kmetijstva in turizma. To dokazujejo tudi številna prejeta priznanja in nagrade, med katerimi gre gotovo izpostaviti naslov Evropske destinacije odličnosti 2015 - EDEN, naslovljen »TURIZEM, LOKALNA KULINARIKA IN GASTRONOMIJA«. V letih 2019 in 2020 smo se uvrstili med TOP 100 trajnostnih destinacij na svetu, leta 2021 pa smo dosegli 3. mesto na ITB Berlin v kategoriji trajnostnih zgodb v času epidemije Covid, in sicer s kampanjo Briška češnja v vsak dom.

"Prodorna KROŽNA SKUPNOST, kjer BUTIČEN in URAVNOTEŽEN celoletni turizem prinaša VREDNOST za vse: prebivalce, turistične ponudnike, vinarje, sadjarje, oljkarje, obiskovalce in okolje," je vizija v destinaciji Brda, ki smo si jo zadali tudi v Strategiji trajnostnega razvoja in trženja turizma v Občini Brda 2023-2028.

 

trajnost.png

 

Destinacija Brda je vključena v Zeleno shemo slovenskega turizma

Destinacija je od leta 2016 vključena v Zeleno shemo slovenskega turizma, s čimer še dodatno spodbuja zeleno delovanje v destinaciji. Več informacij je na voljo TUKAJ.

 

Seznam briških ponudnikov z zelenimi znaki:

Vila Alma Vista (Green Key)   
Klet Brda (Green Key)     
Kmečki turizem Breg  (Green Key) 
Vila Vita (Green Key)     
Villa Eva (Green Key)  
Hiša Marica (Green Key)  
Domačija Belica (Green Key)  
Vila Vipolže (Green Key)  
Domačija Kabaj (Green Key)  

V destinaciji se lahko pohvalimo z 8 znaki Slovenia Green Accomodation, 5 znaki Slovenia Green Cuisine in 2 znakoma Slovenia Green Attraction.

 

Trajnostna mobilnost      

Z namenom čim manjšega vpliva na okolje, obenem pa čim bolj doživetega bivanja v destinaciji, spodbujamo odkrivanje naše destinacije preko slikovite mreže pohodnih in kolesarskih poti. Nenazadnje, razdalje med posameznimi znamenitostmi v destinaciji so kratke, odkrivanje teh s kolesom ali peš pa je lahko zelo zabavno, okolju prijazno in posebno.

9 pohodnih poti poimenovanih po starih briških sortah češenj, Alpe Adria Trail, Juliana Trail in Briški krog miru nudijo pohodnikom edinstveno izkušnjo miru in sožitja narave, katere srce predano utripa in izžareva toplino tukajšnjega gostoljubja. Slikoviti razgledi, odkrivanje vasic in kulturne dediščine, sproščeni klepeti z vinogradniki, sadjarji in oljarji, in še veliko več lahko doživite v Brdih. Vse pohodne poti si lahko ogledate tukaj.

Kolesarjenje po ozkih, mirnih in razglednih briških vasicah je tudi pravo doživetje. Pri premagovanju briških vzponov, in to brez večjih naporov, so na voljo tudi električna kolesa, ki si jih lahko izposodite na Turistično-informativni točki v Šmartnem. Vse kolesarske poti v Brdih si lahko ogledate tukaj.

Nenazadnje pa se trudimo, da tudi ob večjih prireditvah briške turistične točke oziroma prizorišča niso preveč obremenjena s prometom. Vabimo vas, da ob obisku Martinovanja, Festivala briške češnje, Dnevov odprtih kleti in drugih prireditev preverite možnost avtobusnega prevoza.

V destinaciji imamo tudi več polnilnic za električne avtomobile. Javna polnilnica je na voljo ob Gradu Dobrovo.

trajnostna_mobilnost.png
 

Puščajmo čim manjši odtis v destinaciji

V destinaciji spodbujamo čim manjšo uporabo plastike, še posebej ob prireditvah. Po briških vaseh je nameščenih tudi 10 javnih pitnikov (stolp Gonjače, Šmartno, Dobrovo, Fojana, Kozana, Vila Vipolže in igrala, Gradno, Krasno, Biljana, Medana), sicer pa si lahko vodo natočite iz vsake pipe.

pitniki.png

S pravilnim ločevanjem in izogibanjem odlaganja odpadkov v naravi lahko veliko storimo za ohranjanje neokrnjene narave. V destinaciji urejamo sodobno ekološke otoke, prebivalce in obiskovalce spodbujamo k odlaganju odpadkov po smernicah ločevanja, lokalna skupnost pa tudi večkrat organizira čistilne akcije. V destinaciji spodbujamo načelo ponovne uporabe, torej da odpisanim predmetom vdahnemo novega življenja.

V Brdih vas pričakuje topla gostoljubnost, zato spoštujte tukajšnje ljudi, okolje, dediščino in lastnino.  

 

Briška kulinarika je v znamenju sezonskosti in lokalne pridelave

Briška kulinarika je živa dediščina, ki prehaja iz roda v rod. Prepih treh kultur (slovanske, romanske in germanske) ji je vdahnil očarljivosti in posebnosti. Vsekakor pa ni briške kuhinje brez briškega kmeta! Njegovi skrb za terasirano obdelovanje zemlje, ljubezen do trt, sadja in oljk ter medgeneracijsko prenašanje znanja je iz te deželice naredilo eno najbolj prepoznavnih teritorijev po kakovostnih pridelkih objetih s soncem. Veliko pozornost dajemo ohranitvi avtohtonih vrst trt, oljk in češenj. Naš moto je "Iz njive na mizo, lokalno in sezonsko." Nenazadnje imamo kar 5 trajnostno certificiranih gostinskih ponudnikov!

Sezonsko briško kulinariko lahko spoznavate preko Odprtih domačij in promocijske kampanije Brdalicious.

kulinarika.png

 

Naši nasveti, kako trajnostno doživeti Brda:

Med_potovanjem_pusti_le_odtis_tvojih_nog.png