Oljčno olje

Oljkarstvo je danes v Goriških Brdih zelo pomembna dejavnost, ki ob vinogradništvu in sadjarstvu vidno kroji briško krajino. Ugodno podnebje in geografska lega ter sodobne prakse pridelave olja pletejo uspešno zgodbo preroda te dejavnosti, ki je v začetku 20. stoletja doživela hud udarec zaradi dolgotrajne zmrzali. Danes Goriška Brda slovijo po visoko kakovostnih oljčnih oljih cenjenih tako v Sloveniji kot na mednarodnih tekmovanjih od Londona, Tokya do New Yorka, kjer se uvrščajo med dobitnike zlatih medalj.

Briško terasirano pokrajino tke več kot 40.000 zasajenih dreves, med vidnejšimi sortami pa najdemo briško drobnico, črnico, leccino, belico in druge. Briški ojlkarji pri pridelavi in predelavi oljčnega olja pogosto uporabljajo ekološke pristope. Oljke se ročno obirajo, takoj po spravilu pa se plodovi stisnejo hladno, kar zagotavlja ohranjanje vseh arom in hranilnih snovi.

Bogata zlatozelena barva, svež in intenziven okus, aromatična nota zelišč in sadja, pa rahla pikantnost so nekatere izmed temeljnih značilnosti tega izjemnega briškega produkta, ki odlično dopolnjuje okuse lokalne kulinarike in začara edinstvena kulinarična doživetja, pa naj si bodo bolj tradicionalne ali sofisticirane narave.

Torej oljkarstvo je pomemben del briške lokalne kulture in identitete.