Oljčno olje

Turistična kmetija Breg

Dobra hrana, izbrana vina in prijazni ljudje ter okolje, ki ga hrup civilizacije še ni dosegel. Na gričku, ki se dviga nad reko stoji kmetija Breg. Pogledi se razpnejo od slikovite briško-furlanske pokrajine z vinogradi in oljčniki do Kanina in Dolomitov. Kulinarična ponudba temelji na izključno lokalni sezonski hrani in domačih vinih ter sadnih sokovih. V dveh starih kmečkih hišah nudijo prenočišča, katere sobe so poimenovane po briškem sadju. Posebna ponudba: južna pod oljko.


RESTAVRACIJA

Razvajali vas bomo s starimi recepti tipične briške in furlanske kuhinje z veliko zelišči, vam ponudili doma pridelano zelenjavo, meso in vino, domače marmelade, med, testenine in kruh. Naša posebnost so ješprenjeve jedi z zelenjavo, sezonske mineštre, frtalje, furlanski friko, njoki, nadevani z aromatičnimi zelišči in sadjem, nonin toč s pršutom in belo polento, lazanja (pastičo) s sezonsko zelenjavo in sezonske kostanjeve in bučne jedi. Jeseni vam bomo postregli s kostanjevo mineštro z jurčki, gobe pa bomo nabrali kar pod kostanji okrog hiše. Posladkali se boste s slastnimi štruklji in sadnimi sladicami ter pokušali razne sire, ki vam jih bomo ponudili z domačim medom (cvetličnim, akacijevim, kostanjevim in lipovim).

KAPACITETE
Zunaj: 20 sedišč
Noter: 20 sedišč


JUŽNA POD OLJKO

Žvrgolenje med oljčnimi drevesi skritih igrivih ptic, božajoči žarki sonca, neskončnost trenutka sprostitve objet z briško naravo in okusi. Vse to vam z Južno pod oljko postrežemo na turistični kmetiji Breg. Doživite lahko romantičen trenutek v dvoje, igrivi družinski popoldan ali posebno srečanje med prijatelji. Iz jedilnika z lokalnimi sezonskimi briškimi pridelki, si preprosto izberete vaše najljubše. Omamni okusi, odejica, prtički, pa tudi ves pribor v sožitju z naravo, vas bodo pričakali v posebej za vas pripravljeni košari, s katero se boste sprehodili po poti, kjer vas iz vrbovih vejic spleteni srčki pospremili mimo sivkinega polja do oljčnika s prekrasnim pogledom na dolino Idrije. Privoščite si sproščujoče in gastronomsko razvajajoče urice v Briškem oljčniku.


PRENOČIŠČA

Pospremili vas bomo do hišk za goste, ki so od kmetije oddaljene dobrih petsto metrov. Makadamska pot vas bo vodila med vinogradi in oljčniki mimo dvesto let starega mogočnega Joščevega hrasta. Dve stari kmečki poslopji smo preuredili v lični hiški, sobe v njih pa poimenovali po tipičnem briškem sadju in plodu, češnji, grozdju, kostanju, jabolku in jagodi. Zjutraj vas bo zbudilo meketanje koz, ki se pasejo pod hiškama, poleti pa vas bo uspavalo oglašanje čričkov v toplih nočeh. V vse sobe smo namestili peči na drva, opremo pa ročno poslikali v nežnih barvnih tonih. V eni od hišk smo uredili skupno kuhinjo, ki smo jo imenovali marelica. V njej lahko ob prijetnem druženju posedi deset do dvanajst ljudi. Kuhinjo smo opremili s kuhalnikom, hladilnikom, vso posodo, televizorjem in, da vas pozimi ne bo zeblo, tudi s pečjo na drva.

KAPACITETE
2x soba za 2 osebi
1x soba za 3 osebe
2x soba za 6 oseb
Skupaj: 20 oseb

DODATNA PONUDBA
Zajtrk, polpenzion, polni penzion


IZDELKI IZ SIVKE

Privoščite si sprehod skozi naš nasad sivke, rastline, ki očara s svojim vonjem, barvo in izjemnimi lastnostmi. Njen vonj pomirja um in nas popelje daleč na sredozemske obale, njeno cvetje privablja metulje in čebele, zdravi in neguje, ob njem se oko spočije in vzradosti. V poletnih mesecih vam bomo postregli z jedmi s sivko, pripravili pa smo vam tudi uporabne izdelke iz te izjemne rastline, za katero že od nekdaj velja, da prinaša spokoj, ljubezen in čistost. Poleg sivke smo aktivni tudi na področju drugih zelišč.


DODATNA PONUDBA
Prodaja olja in medu

DODATNE INFORMACIJE
Zaprto januar in februar
Dostopno z avtobusom