Grad Dobrovo

Na Dobrovem je že od 13. stoletja dalje stal grad, ki pa je v stoletjih propadal. Na njegovem mestu je na začetku 17. stoletja zraslo novo renesančno grajsko poslopje, ki se je v razmeroma nespremenjenem videzu ohranilo vse do danes in velja za enega najlepših gradov na Goriškem.

Dobrovska graščina vas bo že na prvi pogled očarala s svojim mogočnim in značilnim videzom. V tlorisu je skoraj pravilen kvadrat s simetrično postavljenimi stolpi na vogalih. Obzidje je bilo verjetno postavljeno med drugo beneško vojno (1615–1617) in po končani nevarnosti spremenjeno v arkadni hodnik. Eden od stolpov je bil spremenjen v kapelo, posvečeno sv. Antonu Padovanskemu. Stene kapele krasijo sneti originali in kopije gotskih fresk z ozemlja severne Primorske.

Njegovi lastnmiki so bili grofje Colloredo, za krajši čas markiza Montecuccoli, od konca 18. stoletja pa družina Catterini-Erzberg iz Gorice. Leta 1872 je posest s poroko prešla v roke družine de Baguer.
V prvem nadstropju graščine vas pričaka Viteška dvorana z grbi nekaterih plemiških družin, ki so imele grad v posesti. V dvorani je ohranjena stenska poslikava s prizorom pomorskega napada na mesto. Danes Viteška dvorana gosti številne glasbene in druge prireditve.

Freske v Lovski sobi predstavljajo posesti grofa de Baguerja. Poslikave so delo goriškega slikarja Clementeja del Nerija, ki je olepšal tudi stopnišče.

Muzejske zbirke:

Grajska zbirka – poskus rekonstrukcije
Galerija Zorana Mušiča
Ad sanctos. Arheološke raziskave v cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem
Zadružni dom Hum – 70 let


Cenik

Odrasli: 5 EUR

Skupine: 4 EUR (cena na osebo)

Otroci, dijaki, študenti: 2 EUR

Upokojenci: 3 EUR

Družinska vstopnica: 10 EUR