Srednjeveška vasica Šmartno

Šmartno je ena izmed najlepših vasic v središču Brd. Naselje, ki je nastalo na rimskih temeljih, danes velja za arhitekturni biser in kulturni spomenik. Za svojimi zidovi vas popelje med bogate in slikovite zgodbe preteklosti ter vam razkrije čare briške domačnosti.

Vasica Šmartno se nahaja v geografskem središču Brd, kjer se odpira pogled od Nanosa na vzhodu do Karnijskih Alp na severozahodu in od prostrane Furlanije do Jadranskega morja. Vas, obdana z obzidjem in utrjena z obrambnimi stolpi, je bila prvič omenjena leta 1317.

V prvi polovici 16. stoletja je na ostankih rimskega oporišča okoli cerkve nastal velik protiturški tabor - srednjeveška utrdba, ki je služil v beneško – habsburških vojnah. Kot obmejna utrdba je vas delovala vse do sredine 18. stoletja, ko je beneška nevarnost minila.
Hiše v samem jedru so strnjene okrog cerkve sv. Martina, največje župnijske cerkve v Brdih, po kateri je vas dobila tudi ime. Cerkveni zvonik je bil prvotno trdnjavski stolp. V njem doni zvon z motivom svetih treh kraljev iz leta 1857. Baročna cerkev ima tri marmorne oltarje, še posebej je bogat glavni oltar. Križev pot in prezbiterij je poslikal Tone Kralj.

Romantični duh srednjeveških časov je mogoče začutiti že ob preprostem sprehodu med uličicami Šmartnega. O preteklosti in briških koreninah pričajo tudi različne žive muzejske zbirke, ki se nahajajo v prostorih hiš. Ena teh je Briška hiša ter pripadajoča Briška klet, ki s svojo etnološko zbirko v muzeju predstavlja ljudsko in bivalno kulturo Brd. Umetnost dobi svoj prostor v Hiši kulture, galeriji kjer razstavljajo številni domači in tuji avtorji.

Vasica je prizorišče festivalov briške eno-gastronomije (Brda in Vino, Martinovo), utrip v njenih uličicah pa poleg kulinarične ponudbe (Hiša Marica, Bar Pr Naad - Oljčni bar, Turn) zaznamuje tudi slikovita trgovinica z naravno kozmetiko Nona Luisa ter Vinoteka Brda s številnimi vinskimi briškimi in okoliškimi etiketami vin.

Tu se nahaja tudi Turistično informacijski center, kjer turisti prejmejo več informacij o ponudbi in aktivnostih na destinaciji. Znotraj centra deluje tudi trgovinica s spominki in lokalnimi produkti Briška Butiehca.