Naravni kamniti most Krčnik in dolina potoka Kožbanjščka

Krčnik, naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik, vas bo očarala v vseh letnih časih. Gre za slikovita korita z naravnim mostom, ki jih je pod vasjo Kožbana v apnenec izdolbel potok Kožbanjšček.

Okoli 40-metrska korita se začnejo z ogromno drasljo, 6 metrov globoko kroglasto kotanjo v strugi vodotoka, kamor voda zanese kamne in pesek. Vodni tok jih vrti in jo s tem neprestano dolbe. Približno na sredini kotlice se razpenja lepo zaobljen in gladek naravni most, saj ga je ustvarila deroča voda z brušenjem. Naravni most Krčnik spada med najlepše naravne mostove v Sloveniji.

Bližnje Kotline so tri zaporedna korita, ki jih je ravno tako izoblikoval potok Kožbanjček v okoli 10 metrov visoko skalnato steno. Kotline so s svojimi koriti, brzicami, slapovi in tolmuni že vrsto let priljubljeno pribežališče in družabno središče briške mladine v vročih poletnih dneh. V zadnjem času v njih ohladitev iščejo tudi vse številnejši turisti.

Kako pridemo do izhodiščne točke

V vasi Neblo zavijete proti Golemu brdu, na križišču ob koncu vasi Hruševlje (pri Peternelu) pa v dolino potoka Kožbanjšček. Po cesti, ki vodi v Kožbano, se lahko do Kotlin in više ležečega Krčnika pripeljete kar z avtom ali kolesom. Veliko boljše pa je, da si vzamete čas in se po dolini odpravite peš.

V bližini

#
Cerkev sv. Marjete, Hruševlje-35_slo