Vila Vipolže

Najlepša renesančna vila v Sloveniji je prizorišče za kulturni turizem, razstave in dogodke v Brdih. Vila Vipolže je stičišče bogate zgodovine ter domovanje miru v objemu izjemnih naravnih lepot, ki jo obdajajo. V njej lahko doživite vse: od pristne kulinarike, do predstavitve bogate kulturne dediščine ter možnosti formalnih in neformalnih druženj ter porok.

Renesančna vila odseva zgodovino življenja na stičišču treh svetov in kultur. Sprva je bila lovski dvorec goriških grofov, kasnejši lastniki pa so bili plemiči rodbin Herberstein, Della Torre, Attems in Teuffenbach. Benečani so dvorec preoblikovali v elegantno vilo pravokotne oblike z dvema stolpičema. Lastnikom je služila kot poletna rezidenca z zelenim parkom. Pred vilo se še danes v nebo vzpenjajo večstoletne, najstarejše v Sloveniji rastoče ciprese. Poleg veličastnega prvega nadstropja s sodobnimi dvoranami, ki je ohranilo ime Piano Nobile, se lahko Vila Vipolže pohvali s prostori za kavarno, restavracijo z obokano vinsko kletjo, z najsodobnejšo kuhinjo in banketno sobo. 4 superior sobe  in 2 suiti z najlepšim razgledom na briške griče so ekskluzivna dodana vrednost ob najemu vile.

Zunanjost in notranjost dvorca je s pomočjo sredstev Evropske unije obnovilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Zahtevna konzervatorska dela so izvedli pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Nova Gorica. Zdaj je briška lepotica pripravljena, da odprtih rok sprejme vse, ki si želijo izkusiti in doživeti nekaj res edinstvenega.


CENIK:

Odrasli: 3 EUR                                
Otroci in mladi od 6–18 leta: 2 EUR              
Otroci do 6 leta: brezplačno

CENIK ZA VODENE OGLEDE

Individualna vodenja: 50 EUR 
Skupina do 5 oseb: 60 EUR
Skupina od 6 do 10 oseb: 70 EUR                       
Skupina od 11 do 20 oseb: 100 EUR                               
Skupina od 21 do 50 oseb: 150 EUR                               

POPUSTI:

Dijaki, študenti, upokojenci oz. starejši od 65 let, invalidi, veterani: 20 % popust
Spremljevalci skupin: brezplačno