Festival Prečkanja - Sconfinamenti

02.08.2024 ob 20:30

Festival Prečkanja – Sconfinamenti je plod novorojenega čezmejnega in medregijskega sodelovanja treh pomembnih kulturnih organizacij, ki se med seboj odlično dopolnjujejo: Glasbenematice v Furlaniji Julijski Krajini, ene najstarejših lokalnih profesionalnih glasbeno-izobraževalnih institucij v italijanski Gorici, mladega in svežega zavoda Somestje ter Ustanove ImagoSloveniae, ene osrednjih slovenskih kulturnih organizacij z bogatimi izkušnjami iz organizacije mednarodnih projektov ter razvejano mednarodnokulturno mrežo.

Medregijska narava festivala se tako izraža v sami organizacijifestivala, mednarodnem naboru nastopajočih virtuozov ter sodelovanju z že uveljavljenimi mednarodnimi festivali resne glasbe. Ker je za zagotavljanje kontinuitete nujno vzgajati generacije, ki bodo projekt izvajale v prihodnosti, festival vključuje tudi izobraževalno komponento v obliki mojstrskega tečaja.

Sintezo sedanjosti in prihodnosti bodo utelešali tudi zaključni koncerti vrhunskih udeležencev mojstrskega tečaja, ki si bodo oder delili z vrhunskimiuveljavljenimi kolegi. V koraku s prihajajočo generacijo virtuozov pa je tudi vključevanje elementov klasične improvizacije, ki vse bolj povezuje resnoglasbo z duhom časa in ji vrača relevantnost v širšem glasbenem žanrskem kontekstu.

V okviru Festivala se bo, poleg mojstrskih tečajev klavirja in improvizacije pod vodstvom programskega vodja, goriškega pianističnega zvezdnika in ambasadorja GO! 2025, Aleksandra Gadjieva ter ostalih mojstrov od 24. 7. do 4. 8. zvrstila serija vrhunskih koncertov vslovensko-italijanski medregiji, in sicer v Novi Gorici, Gorici, Čedadu, Portogruaru in Ljubljani.


Daniel Petrica Ciobanu se je prvič pojavil na mednarodnem prizorišču, ko je, eno za drugo, osvojil vse zlate medalje na 19. priznanem Klavirskem tekmovanju Unisa International v Južni Afriki in Mednarodnem klavirskem tekmovanju BNDES International v Riu de Janeiru.

Njegov mednarodni zmagovalni niz se je nato nadaljeval, vključno s tem, da je postal prvi pianist v zgodovini Mednarodnega klavirskega tekmovanja Filharmonije Maroko, ki je osvojil vse posebne nagrade in bil soglasno imenovan za zmagovalca tekmovanja.

Nadaljeval je z nastopi na najprestižnejših prizoriščih sveta in uspešnimi turnejami po Japonski, Kitajski, Tajvanu, Južni Afriki in Braziliji. Nastopil je z vrsto najbolj priznanih svetovnih orkestrov, od Kraljevega filharmoničnega orkestra do Konzerthausorchestra, in si delil oder s priznanimi virtuozi (Isabel Karajan, violinist Julian Rachlin, dirigent Cristian Macelaru in Gabriel Bebeselea) ter si naglo pridobil sloves enega vodilnih svetovnih solističnih pianistov, ki ga pozdravljajo občinstva prizorišč, kot so Carnegie Hall, Konzerthaus Berlin, Munich Gasteig, Salzburg Mozarteum, De Bijloke v Gentu, Auditorium de Radio France, Taipei National Concert Hall in nešteta druga.

Bil je prvi umetnik v rezidenci pri Filharmoniji George Enescu v Bukarešti. Trenutno je umetnik v rezidenci pri Filharmoniji Banatul v Timișoari.


Vstop prost.


Več informacij:

ZTKMŠ Brda
Vipolže 29, 5212 Dobrovo, Slovenija
T: +386 8 20 554 20
E: info@vilavipolze.eu

Oglejte si še

Uroš Perić trio
19.7.2024 Uroš Perić trio
Festival Prečkanja - Sconfinamenti
2.8.2024 Festival Prečkanja - Sconfinamenti
AKADEMIJA KOMORNE GLASBE COLLUVIO
4.8.2024 AKADEMIJA KOMORNE GLASBE COLLUVIO
Pehlivanian Professional Opera Academy
7.8.2024 Pehlivanian Professional Opera Academy