TOP 5 aktivnosti ob oddihu v Brdih

27.07.2024

V deželi sočnega sadja, češnje in rebule, izvrstnih po svetu nagrajenih vin in oljčnih olj in kjer domuje slastna briška hrana prežeta z igrivim prepletanjem tradicije in sodobnosti, se enostavno ustavi čas.

Vinogradi, sadovnjaki in oljčniki v vsakem letnem času zrcalijo ljubezen tukajšnjega kmeta in izžarevajo sožitje, ki se je tukaj spletlo med ljudmi in naravo. Med briškimi brajdami, kjer vsak trenutek vtisne nov razgled na spokojno valovitost briških gričev, vrh katerih lesketajo strnjene vasice bogate z izjemno kulturno dediščino, boste gotovo našli svoj mir in nov zagon.

Tukaj izbor namigov, kako Brda doživeti na prostem in na aktiven način:

1. Obujte pohodniške čevlje in preizkusite mrežo pohodnih poti

Kar 9 sprehajalnih poti poimenovanih po starih briških sortah, 2 etapi poti Alpe Adria Trail, 2 etapi poti Juliana Trail in pohodniška pot Briški krog miru na Sabotinu vas pričakujejo v Brdih! Izbira je res raznolika. Vsaka pot vam prinese slikovite razglede na briško podeželje, vpogled v to terasasto pokrajino in preplet kultur, ki so tukaj napisale zgodbo o združevanju svetov in ljudi.

Ste pripravljeni na pohodniško pustolovščino? Tukaj lahko izberete pot, ki vam najbolj ustreza.

2. Imate rajši pedala? Brda so gotovo prava izbira za vas!

S strnjenimi vasicami posejana Brda, po katerih vodijo številne vijugaste poti, so prometno odmaknjen raj za vse kolesarske navdušence. Kolesarjenje po ozkih, mirnih in razglednih vasicah vam omogoča pravo doživetje. V Brdih imamo 3 označene poti: Kaki, Breskev in Oljko. Trase lahko spoznate tukaj.

Podajte se na kolesarsko avanturo, ki so jo že izkusili tudi tekmovalci italijanske dirke Girod'Italia in Dirke po Sloveniji!

Pri premagovanju briških vzponov, in to brez večjih naporov, so za vse ljubitelje zelenih biserov narave na voljo tudi električna kolesa, ki si jih lahko izposodite na Turistično-informativni točki v Šmartnem (E: , T: 05 395 95 95).

3. Brda navdušujejo tudi ljubitelje kolesarskih grbin

Je mogoče ob obisku Brd združiti ljubezen do kolesarskih podvigov in premagovanje grbin? Seveda! V Športnem parku Vipolže dobite eno najbolj atraktivnih asfaltnih pumptrack prog v Sloveniji, kjer je lansko jesen potekala tudi tekma državnega pokala Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije.

In če vam namignemo še, da mimo Športnega parka Vipolže vije nova kolesarska pot, ki se priključuje na kolesarsko povezavo iz Brd čez Italijo v Novo Gorico...

4. Užijte trenutek v Utrinkovalnicah

Mir, utrip briške narave in seveda čarobne razglede v vseh letnih časih in trenutkih posameznega dneva lahko užijete s postankom v rumenih razglednih hiškah, t.i. Utrinkovalnicah. Naj bo za kratek oddih ob pohodniški turi ali premagovanju briških klancev ali zgolj postanek z briškim okrepčilom ali foto utrinek vas v objemu briških gričev, Utrinkovalnice, ki jih malodane najdete na vseh zanimivih točkah v Brdih, vam bodo gotovo pričarale posebno čarobno kuliso za vaše spomine.

5. Obiščite Odprte domačije

Doživite briško podeželsko življenje z obiskom Odprtih domačij. Spoznali boste domačine, ki krojijo to izjemno terasirano deželico onkraj smaragdne Soče prepojeno z vinogradništvom, sadjarstvom, oljkarstvom in drugimi obrtmi, njihova predanost briški zemlji in sožitje z njo pa rojevajo produkte, ki širom po svetu žanjejo visoke priznane nagrade.

Izkusite doživetje vinskih, medenih, oljčnih degustacij ter pokušinj drugih lokalnih sezonskih dobrot! Okusili boste temperament te pokrajine, kjer se v skupno poezijo okusov in doživetij prepletajo prepihi slovanstva, romanstva in germanstva.

Katere domačije lahko obiščete ob vašem oddihu v Brdih, lahko preverite tukaj.