V Vili Vipolže podelitev nagrad vizionarjem slovenskega turizma

V očarljivi Vili Vipolže v Brdih podelitev nagrad vizionarjem slovenskega turizma

VIPOLŽE, 13. 10. 2015 - V Sočino smaragdno barvo odeta briška lepotica Vila Vipolže je bila sinoči zakulisje podelitve najvišjih priznanj v slovenskem turizmu.  Podelitev, ki jo je z elegantno sproščenostjo izpeljala Bernarda Žarn skupaj s starosto slovenskega turističnega novinarstva Dragom Bulcem, je potekala v beneški dvorani Piano nobile, ki se je tokrat prelevila v presenetljivo sodobno podobo. Svoje pa so k odličnemu počutju pristavili tudi glasbeniki Aleksander Mežek, Irena Predan, Rudi Bučar, Bilbi, Nina Strnad in otroški zborček RTV Slovenija, ki so nastopili ob odlični spremljavi Sozvočij Slovenije.

STO 20 obletnica VV

Celoten dogodek je potekal v znamenju dvajsete obletnice delovanja Slovenske turistične organizacije. Udeležencem so se pred očmi zavrteli številni utrinki, ki so v tem kratkem obdobju zaznamovali, povezovali in orali ledino na področju slovenskega turizma. Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec ni skrivala veselja ob uspešno izpeljanem programu: »V čast nam je bilo gostiti Slovensko turistično organizacijo ob njenem dvajsetem jubileju. Nocoj so se v Vili Vipolže zbrali strokovnjaki, ki pišejo strategijo slovenskega turizma in vsak dan gradijo uspešne zgodbe na področju turistične, gostinske in konferenčne dejavnosti v Sloveniji. Vila je zažarela v vsej svoji popolnosti. Danes smo dokazali, da Vila Vipolže resnično sklepa nove vezi med svetovi in ljudmi. Skupaj smo se predstavili briški, goriški in vipavski ponudniki hrane in žlahtne kapljice s ponudbo tipičnih lokalnih jedi in vrhunskih vin.« Vila Vipolže ni pustila ravnodušne niti vršilke dolžnosti direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak: »Moram priznati, da sem bila ob prihodu v Vilo pozitivno presenečena nad čudovito prenovo tega gradu in menim, da bo, ko bodo Brici dodali še vso vsebino, to enkratna turistična atrakcija.«

Ob poteku programa pa so vso pozornost prevzeli posnetki biserov slovenske pokrajine, začenši z smaragdno Sočo, preko Brd, lipicancev, Krasa, morja, pa spet do očaka slovenskih gora Triglava. Drago Bulc je na odru skupaj z nekdanjim direktorjem Slovenske turistične organizacije Francijem Križanom, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, Martinom Jezerškom in trenutno vršilko dolžnosti direktorice Slovenske turistične organizacije Majo Pak zbral vtise o poti, ki jo je opravil slovenski turizem. Premišljeni koraki so slovenskemu turizmu doprinesli viden razvoj, ki se lahko dandanes pohvali z deset milijoni nočitev letno.

 STO 20 obletnica VV 1 STO 20 obletnica VV 2

Priznanje za življenjsko delo v hotelirstvu in kongresnem turizmu je tako prejel Bogdan Lipovšek. Drago Delalut je si je prislužil priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in za aktivno sodelovanje pri zastopanju interesov obrtnikov in podjetnikov na področju gostinstva in turizma, medtem ko Franc Špegel za izjemen prispevek k pri razvoju turistične društvene organizacije. Za letošnjega Sejalca je bil izbran Garden Village Bled, primer glampinga, prestižne različice kampiranja in uživanja narave v sožitju z naravo. Društvo turističnih novinarjev pa je Kristalni Triglav izročilo Občini Podčetrtek in Termam Olimje. Naziv ambasadorja slovenskega turizma pa je prejel Stephen Fallon.

»Danes sem občutil novo energijo, zato verjamem, da bo ta energija podprta tudi s sredstvi, kajti za turistično promocijo bo prihodnje na voljo še enkrat več denarja. Tudi z novo organizacijo in ekipo, ki je specializirana samo za promocijo slovenskega turizma, bomo imeli eno najboljših turističnih promocij. Potrebno pa bo še okrepiti ponudbo, jo prenoviti, dodati nove ideje, kajti slogan 'Na mladih svet stoji' velja tudi v turizmu.« je še ob zaključku večera povedal Drago Bulc. »Razvoj briškega turizma me je najbolj presenetil s tem, ko so Brici znali vino ne samo prodajati doma, ampak da so ga znali promovirati po tujini. S tem so pritegnili turiste na svoje domove, hitro pa so ugotovili, da ljudje ne radi sedejo za volan, če več popijejo. Tako so k ponudbi dodali še prenočišča, najprej samo za svoje prijatelje oziroma poslovne goste, nato pa več. Danes jih je čez petsto. V neposredni bližini je tudi Nova Gorica z igralniškim turizmom. V tej povezavi so Brici naredili ogromno,« je še dodal Bulc.

Sicer pa kot kaže, bo v Vili Vipolže, na pobudo staroste slovenskega turističnega novinarstva in župana Franca Mužiča, sedež slovenskega Društva turističnih novinarjev.  V Vilo bodo tako vabili vse svetovne novinarske kolege, ki bodo ob bivanju v Brdih spoznali tako briške kot slovenske turistične bisere.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Več informacij:

Tina Novak Samec
direktorica ZTKMŠ Brda
T: 041 359 266