Češnja

Ves svet že od nekdaj pozna Brda predvsem po češnjah. Je že tako, da so prav briške češnje najbolj okusne. Prav zato je Praznik češenj, poleg Martinovega, ena osrednjih prireditev, ki v Brda pritegne veliko oboževalcev. Ljubki mali sadeži na pecljih, posebno tisti prvi, sočni in rdeči, hrustljavi in napeti, očarajo vse generacije. Kaj je lepšega, kot splezati na drevo in se jih do sitega najesti? Ali pa se preprosto zlekniti pod senčno krošnjo in uživati v sladkem brezdelju.

Stare sorte
, kot črne in bele cepike, drugmbernce, napoleonke, čufarce, tercinke, čempevke, vedrjanke in druge, so Brici nosili v koših in prevažali z vozovi daleč naokoli, iz njih pa pripravljali številne okusne jedi. Cenili so jih že na cesarskem Dunaju, z njimi se je sladkala elita v daljnem Sankt Petersburgu, Pragi in drugih evropskih prestolnicah. Posebna poštna služba je tedaj poskrbela za sveže pošiljke, Bricem pa je to bil prvi zaslužek po dolgi zimi.