Doživite pomlad v Goriških Brdih

Doživite pomlad v objemu cvetočih Brd. Preživite dni s svojimi najdražjimi v eni izmed odličnih restavracij, ki Vas bodo razvajale z dobrotami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okušaj sezonsko briško hrano   

 

Na stičišču različnih kultur je nastala bogata briška kulinarika, katero je ob vredno poskusiti. Spretni briški gostinci so uspeli tradicionalno kulinariko preoblikovati v ogromno variacijo jedi, a hkrati so ostali zvesti domačim briškim receptom.

 

divji poganjki 3

 

April je mesec jedi z divjimi poganjki

Ali veste, da si spomladi briška kulinarika nadene »divjo« podobo? Iz tal namreč pokukajo raznoliki divji poganjki, ki prinašajo pravo eksplozijo okusa ter vitaminov in hranil. Ne zamudite priložnosti in obiščite naše ponudnike, ki vam bodo postregli z jedmi, ob katerih zagotovo ne boste ostali ravnodušni. 

Seznam gostinskih ponudnikov, ki nudijo jedi iz divjih poganjkov:  Brdalicious

Seznam vseh gostincev z aktualnimi urniki: Odprte domačije

 

 
Občuduj lepoto cvetočih češenj

 

Izkoristite vikend za aktivno preživet čas po briških gričih. Doživite pravljičnost, ko se po briškem gričevju za kratek čas razgrne bela čipka cvetočih češenj. Prepustite se čarobnosti danega trenutka, začutite lepoto, ko med češnjevimi sadovnjaki poplesujejo čebele ter radoživo plapola mavrica metuljev. Vdahnite svežino pomladnega vetra. Ustavite čas in objemite prebujanje narave.

Seznam pohodnih poti Česnjeve_poti 

cvetoče češnje 3 slike 

 
Okušaj briška vina

 

Stopite v stik z briškimi vinarji, ki vam bodo z veseljem odprli svojo klet in ponudili nekaj kozarčkov svoje žlahtne kapljice za degustiranje. Tako lahko pobliže spoznate, kako nastaja vrhunsko briško vino.

Seznam vinarjev in urnik degustacij: Odprte domačije

Okušaj briška vina

 

Okušaj in kupi domače pridelke

 

 Briška pokrajina in njena ugodna klima Brice vsako leto nagradi z dobrimi pridelki sadja in olja, katere želijo deliti tudi z vami. Zato si lahko ob obisku privoščite sezonsko sadje, degustacijo oljčnega olja ali žganic in  tako spoznajte briške zaklade. Izdelke lahko kupite tudi vsak dan v prostorih Turističnega informacijskega centra Brda v Šmartnem.

Seznam ponudnikov in urnik degustacij: Odprte domačije

 

Okušaj in kupi domače pridelke

 

Povzpni se na razgledni stolp v Gonjačah in si privošči najlepši razgled na Brda

 

Ob obisku Goriških Brd ne smete iti mimo Gonjač, ne da bi se povzpeli na razgledni stolp in spoznali pokrajino iz drugega zornega kota. S pogledom navzdol po briških vinogradih, ki jih z ene strani obdajajo gore, na drugi strani pa seže pogled do morja, doživite Brda v novi luči.

Več informacij: Razgledni stolp Gonjače
Urnik: vedno odprto
Vstop prost

 

Povzpni se na razgledni stolp v Gonjačah in si privošči najlepši razgled na Brda

 

Odkrij srednjeveško vasico Šmartno

 

Le lučaj stran od Gonjač se nahaja vas Šmartno. Skozi leta močno spremenjena, pa vendarle je ohranila svojo tradicionalno podobo. Naj srednjeveška utrjena vasica s petero stolpi postane za vas časovni stroj, ki vas bo popeljal na zgodovinsko potovanje skozi viharna obdobja vojne in miru med sosednjimi narodi. Skupaj z vašimi najmlajšimi se lahko podaste v iskanje strašnih bajeslovnih bitij, ki se skrivajo po Šmartnem. Aktiven sprehod po Šmartnem se začne z iskanje QR točk – ta razkrijejo briška srhljiva bajčna bitja s katerimi so nekoč strašili otroke. Zemljevid vseh točk se nahaja na pročelju stavbe, kjer domuje TIC, Šmartno 11. Obenem pa si lahko ogledate še muzej Briške hiše ter Klet briške hiše, kjer pokukate v zgodovino in razvoj briških hiš.

Urnik Briške hiše:

  • ponedeljek – petek 9.00 – 17.00
  • vikendi in prazniki 10.00 – 18.00

Vstop prost.

Več informacij: Šmartno
Tel: + 386 (0) 5 395 95 95
E-mail: tic@brda.si

Odkrij srednjeveško vasico Šmartno

 

 

Obiščite najlepšo renesančno vilo v Sloveniji, Vilo Vipolže

 

Renesančni dvorec palladijevskega tipa je zgrajen na osnovi srednjeveškega gradu. Pravo potovanje skozi čas, ki vas bo popeljalo v obdobje srednjeveških trubadurjev, renesančnih plesov in baročnih pojedin. Ogledi so možni kadarkoli v času uradnih ur Vile Vipolže.
Urnik: sreda – petek 9.00 – 16.00, vikendi in prazniki 9.00 – 16.00

Več informacij na 
Vila Vipolže
Tel: + 386 (0) 8 20 554 20
E-mail: info@vilavipolze.eu

Obiščite najlepšo renesančno vilo v Sloveniji, Vilo Vipolže

 

 

 Spoznaj Sabotin, Park miru in muzej 1. svetovne vojne

 

Povzpnite se na Sabotin, hrib nad reko Sočo, ki je v 1. svetovni vojni bil prizorišče krutih bojev, danes pa kraj, ki spominja mimoidoče na mir in spravo. Po njegovem grebenu danes teče meja med Slovenijo in Italijo. Od tod boste lahko uživali čudovit razgled, ki sega od predalpskega pogorja do jadranskega morja, vse do Benetk.

Na Sabotinu se je na novo odprl Center za obiskovalce Sabotin - Park miru z urejenim muzejem in info točko ter številnimi ostalinami muzeja na prostem je pomembna postojanka na tej poti. 

Urnik Centra za obiskovalce Sabotin od meseca aprila naprej: sobote, nedelje in prazniki: 10.00 – 18.00

Pri Lovski koči Sabotin se prične krožna tematska pot dolga 11,5 km pod imenom Briški krog miru. Med hojo boste lahko uživali čudovite razglede, ki segajo od predalpskega pogorja do jadranskega morja, pa vse do Benetk, v neposredni globini pa opazovali čudovito barvo smaragdne reke Soče. Po poti je 8 tematskih točk na katerih boste spoznali bogato dediščino prve svetovne vojne in soške fronte ter raznoliko floro in favno zaščitenega območja Sabotina.

Več informacij: Sprehajalne poti Sabotin
Več informacij: Sabotin park miru
Tel: + 386 (0) 31 656 603
E-mail: robert.bavdaz@siol.net 

 Spoznaj Sabotin, Park miru in muzej 1. svetovne vojne (2)

 

 
 
Oglejte si naravni kamniti most Krčnik

 

Potok Kožbanjšček, ki teče ob vznožju briških gričev pod vasjo Kožbana, po kateri je dobil ime, se je s svojo izjemno močjo, vrezal v živo skalo in ustvaril čudovite tolmune in korita. Nad njimi pa se vzpenja naravni kamniti most, ki ga je izklesala deroča voda. Tako je nastala slikovita naravna znamenitost, ki je čudovita v vseh letnih časih.

Več informacij: Krčnik in Kotline 

 

Oglejte si naravni kamniti most Krčnik

 

 

Odpravi se na pohod po slikovitih gričkih po eni od tematskih pohodnih poti

 

Brda nudijo tudi kar nekaj pohodnih poti. Sprehodite se po eni izmed tematskih poti češnjevih cvetov, in od blizu spoznajte briške vinograde in sadovnjake razposajene po briških gričih. Označene poti, poimenovane po starih briških sortah češenj, ponujajo unikaten način odkrivanja briške pokrajine.

Več informacij: Pohodne poti

Odpravi se na pohod po slikovitih gričkih po eni od tematskih pohodnih poti

 

 

Najemi električno ali gorsko kolo in se podaj po briških gričih

 

Če vam hoja ne ustreza in bi se med briškimi griči raje popeljali, lahko najamete električno ali gorsko kolo in se zapeljete po eni izmed kolesarskih poti. Razgibana pokrajina poskrbi za pestrost vašega izleta obenem pa se še naužijete svežega zraka.

Več informacij: Kolesarske poti
Več informacij: Najem koles in e-koles

 

Najemi električno ali gorsko kolo in se podaj po briških gričih

 

Obišči eno izmed mnogih cerkva, razpršenih na briških gričih

 

Skorajda ni griča v Brdih, na katerem ne bi stala cerkvica. Cerkve so posvečene razno raznim svetnikom, ki varujejo Brice in briško pokrajino. Zgrajene v različnih obdobjih in slogih so cerkve zagotovo pomemben del sakralne dediščine v Brdih.

Več informacij: Sakralna dediščina

 

Obišči eno izmed mnogih cerkva, razpršenih na briških gričih

 


Spoznaj domače ustvarjalce

 

Slikovita pokrajina ne očara le obiskovalcev, ampak tudi domačine, katere se, pa čeprav jih spremlja vsak dan, nikoli ne naveličajo. Mnogokrat jih tudi navdahne in spodbuja k ustvarjanju, zato je v Brdih tudi kar nekaj lokalnih umetnikov, ki so veseli vsakega, ki ceni njihovo delo. Njihove izdelke lahko kupite tudi v prostorih Turistično informacijskega centra Brda in v Vili Vipolže, ob lepem vremenu pa tudi na stojnicah v Šmartnem.

Več informacij: Lokalni umetniki

 

Spoznaj lokalne umetnike

 

 

Raziskuj zapuščeno vas Slapnik 

 

Podajte se na pustolovščino v zapuščeno vas, ki je izjemen primer starodavne kmečke arhitekture v Brdih. Priprta vrata tihih domačij in že dolgo opuščena ognjišča vas bodo privabila v čarobni svet starih bajk, pripovedi in vraž.

Več informacij: Slapnik

 

Raziskujte zapuščeno vas Slapnik

 

 

Obišči Briško »butiehco«, trgovino z lokalnimi izdelki in spominki

 

Briška butiehca - trgovinica  s ponudbo daril in spominkov, ki so jih pridelale, izdelale ali oblikovale roke briških kmetov, obrtnikov in umetnikov - »butiehca« s ponudbo izdelkov, ki odsevajo dušo naše deželice. V njej je moč kupiti izdelke iz keramike, med, oljčno olje, mozaike, mila, nakit in še mnogo več.

Več informacij: Briška butiehca

 

Obišči Briško »butiehco«, trgovino z lokalnimi izdelki in spominki

 

 

 ____________

Več info:

Turistično informacijski center Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko
T: +386 (0)5 395 95 95
E: tic@brda.si
Facebook: @Brda
Instagram: @goriska_brda

nazaj >>