Brda za družine

Med briškimi griči, razigranimi v soju toplih sončnih žarkov, se najdejo zanimiva doživetja prav za vse. Obiščite Brda z družino in zagotovo ne bo nikomur dolgčas.

 

 

Goriška Brda so dežela mnogih doživetij. Kljub temu, da slovijo predvsem po svoji vrhunski žlahtni kapljici, ponujajo še veliko več. Med briškimi griči, razigranimi v soju toplih sončnih žarkov, se najdejo zanimiva doživetja prav za vse. Obiščite Brda z družino in zagotovo ne bo nikomur dolgčas. Naj bo odkrivanje Brd zabavno!

 

 

 

 

Šmartno
 

Naj srednjeveška utrjena vasica s petero stolpi postane za vas časovni stroj, ki vas bo popeljal na zgodovinsko potovanje skozi viharna obdobja vojne in miru med sosednjimi narodi. Pravo stičišče kultur je izrazilo edinstveno domačo kulinariko, ki vas bo presenetila s svojimi okusi. 

Šmartno_muzej in aktivnosti

  •  Muzej briške hiše in briška klet, Šmartno 50, 5211 Kojsko

Briška Hiša je opremljena v smislu bivanjske kulture nekoč in prikazuje razvoj briške hiše skozi čas. V prostoru postavljeni predmeti oživijo hišo in pritegnejo s svojo izpovedno močjo. Tudi klet, ki jo Brici upravičeno imenujemo vinski hram, nekoč ni bila samo prostor za hrambo vina, temveč tudi za sušenje mesnin, shrambo orodja in še marsičesa drugega. Z razstavljenimi predmeti lahko zgoščeno sledimo procesu obdelave vinograda, predelave grozdja in negi vina.

Urnik: vsak dan od 9.00 do 16.00
Vstop prost

  • 11 briških srhljivih bajčnih bitij:  Skupaj z vašimi najmlajšimi se podajte v iskanje strašnih bajeslovnih bitij, ki se skrivajo po Šmartnem

V Brdih so verovali v številne bajeslovne like, dobre in slabe. S slednjimi so strašili otroke.
11 strašnih in srhljivih bitij se skriva po Šmartnem:  štrije/čarovnice, orkul, karadindice,  balavantrji, vedmance, babajaga, viešče, cufulin, kačón, lankar in patanoga.

Aktiven sprehod po Šmartnem se začne z iskanje QR točk – ta razkrijejo briška srhljiva bajčna bitja s katerimi so nekoč strašili otroke. Zemljevid vseh točk se nahaja na pročelju stavbe, kjer domuje TIC, Šmartno 11. Poslušaj in si poglej – v sliki in besedi odkrij briške srhljive pripovedke in like. QR točke so premišljeno ustvarjene, tako, da bo zvočni zapis dostopen tudi slepim in slabovidnim. Beseda in slika bosta dostopni tako gluhim ter naglušnim.


Tel: + 386 (0) 5 395 95 95
E-mail: tic@brda.si

Več informacij: Šmartno

 

 Vila Vipolže
 

Renesančni dvorec palladijevskega tipa, zgrajen na osnovi srednjeveškega gradu. Pravo potovanje skozi čas, ki vas bo popeljalo v obdobje srednjeveških trubadurjev, renesančnih plesov in baročnih pojedin. Ogledi so možni kadarkoli v času uradnih ur Vile Vipolže.

Urnik: od srede do nedelje od  9.00 do 16.00 

Vila Vipolže_muzej in aktivnosti

  •  Ulovite škrata Barbacina in spoznajte njegove zgodbe o Vili Vipolže

Po sobanah Vile Vipolže pa se skriva nenavadno bitje, škrat Barbacin, majhen in lahek, kot peresce, hiter kot kolesce. Podajte se v avanturo iskanja Barbacina in izkusite doživetje, ko boste v družbi najdražjih preživeli drugačen in dinamičen dan odkrivanja umetnostno-kulturne dediščine in se spoznali z Barbacinom. Ulovite škrata in spoznajte njegove zgodbe.

Tel: + 386 (0) 8 20 554 20
E-mail: info@vilavipolze.eu

Več informacij na Vila Vipolže.

 

Gradnikova učna pot
 

Odidite na kratko pešpot skozi naravo, vinograde in sadovnjake. Pot se začne na Dobrovem, konča pa na Kozlinku. Na njenih točkah spoznavamo pesnika in tipična briška drevesa. Dolga je 3,9 kilometra ali uro in pol hoje. Verzi briškega pesnika Alojza Gradnika vas bodo pospremili do središča Medane, kjer se lahko spočijete ob gledanju pesnikove zapuščine.

Gradnikova učna pot

  • Spominska hiša Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta

Oglejte si  razstavljeno zbirko njunih osebnih predmetov, izdaj njunih del in priznanj, ki sta jih prejel za svoje ustvarjanje. Briško bivanjsko kulturo v času rojstva obeh osebnosti nam prikaže obnovljeno in opremljeno ognjišče, okoli katerega so postavljene Zorzutove pesmi.

Več informacij: Gradnikova učna pot
Več informacij:
Spominska hiša Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta

 

Sabotin Park miru   
 

Povzpnite se na Sabotin, hrib nad reko Sočo, ki je v 1. svetovni vojni bil prizorišče krutih bojev, danes pa kraj, ki spominja mimoidoče na mir in spravo. Po njegovem grebenu danes teče meja med Slovenijo in Italijo. Od tod boste lahko uživali čudovit razgled, ki sega od predalpskega pogorja do jadranskega morja, vse do Benetk.  Nanj se lahko povzpnete iz šestih smeri. Ko ga boste spoznali iz ene smeri, ga boste le blago zaslutili. Zato se boste vračali in ga spoznavali, se v njegovem objemu spet in spet umirili. Na vrhu se lahko s sabotinski karavli okrepčate z domačim kosilom.

Sabotin_muzej in aktivnosti

  •  Muzej 1. svetovne vojne in kaverne

Sabotin je obdan s kavernami in rovi iz časa 1.svetovne vojne, katere si lahko v spremstvu tudi ogledate. V stavbi je tudi muzej 1. svetovne vojne posvečen Sabotinu.

Urnik: Sobota in nedelja (10.00–14.00)
Ogled traja 1,5 ure.

Tel: + 386 (0) 31 656 603
E-mail: robert.bavdaz@siol.net 

Več informacij: Sabotin park miru

 

Krčnik in Kotline 
 

Stopite na kraj sredi gozda, kjer se nad potokom vzpenja eden redkih kamnitih mostov, ki ga je skozi milijone let v skalo vdolbla žuboreča voda. Kožbanjšček je izdolbel izredno slikovita korita z imenom Krčnik. Dolga so okoli 40 m, do 6 m široka in do 6 m globoka. Najbolj nenavadna je prva, ogromna draslja. Približno na sredini kotlice se razpenja naravni most, ki je lepo zaobljen in gladek, saj ga je ustvarila deroča voda z brušenjem. Krčnik je naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik, vas bo očarala v vseh letnih časih.

Več informacij: Krčnik in Kotline.  

Krčnik 2 sliki

 
Razgledni stolp Gonjače
 

Povzpnite se na razgledni stolp in kulturni spomenik v Gonjačah, kjer vas bo 144 stopnic popeljalo do bajnega razgleda, ki se razprostira daleč naokoli od Alp do Jadrana. Ob neskončnem razgledu in spokojnosti narave se lahko ob verzih Franceta Bevka “Sinovom Brd in Benečije, čuvarjem zvestim naše govorice,...” spomnimo tudi na vrednote miru in prijateljstva.

Več informacij: Razgledni stolp Gonjače.

 
Gonjače_letni časi
 

 

Slapnik

 

Podajte se na pustolovščino v zapuščeno vas, ki je izjemen primer starodavne kmečke arhitekture v Brdih. Priprta vrata tihih domačij in že dolgo opuščena ognjišča vas bodo privabila v čarobni svet starih bajk, pripovedi in vraž.

Več informacij: Slapnik

Slapnik 3 slike

 

Grad Dobrovo
 

Renesančni štiristolpni grad, ki je pravo središče briške zgodovine.  V njem se prepletajo zgodbe o briških kmetih, ki so v grajski kleti starali najžlahtnejšo briško kapljico, dar grofa Baguerja najimenitnejšim evropskim vladarjem. Muzejske prostore v 1. nadstropju bogati kulturno-zgodovinska zbirka, ki predstavlja družino ter muzejsko zbirko grofa Silverija de Baguerja. Življenje v zgodnjem novem veku v Brdih pa prikazuje arheološka razstava Ad sanctos. V 2. nadstropju, spremenjenem v galerijo, pa si lahko ogledate največjo evropsko zbirko grafičnih del briškega rojaka, svetovnega znanega umetnika, Zorana Mušiča.

ZAPRTO do predvidoma 22. januarja 2022 zaradi prenove.

Več informacij: Grad Dobrovo.

Grad Dobrovo_muzej

 

 Escape room Klet Brda

 

Escape room Klet Brda je prva sobo pobega z vinsko tematiko v Sloveniji. Najprej boste vstopili v vinogradniško galerijo grofa Silverija de Bagerja, ki so jo opremili skupaj z Goriškim muzejem. Na igriv način boste spoznali delček resnične zgodovine, potem pa sledi prava dogodivščina, saj se boste podali na lov za skrivnim ključem do uspeha grofa de Baguer-ja. Vam bo uspelo? Časa imate le eno uro! 

Tel: + 386 (0) 31 33 44 88
E-mail: kletbrda@escape-room.si 

Več informacij: Ecape Room Klet Brda

 

Soba pobega 2 sliki

 

Paintball
 

Si želite adrenalina? Vam je všeč skrivanje ali zlivanje z okolico? Potem je tu za vas Adrenalniski park Paintball Brda se nahaja tik pred prekrasno vasico Fojana, blizu Dobrovega v Goriških Brdih. Razprostira se na 15.000 kvadratnih metrih naravnega okolja oziroma gozda. Poligon je skrbno ter odlično pripravljen in spada med največje paintball poligone v Sloveniji. Razgiban teren bo poskrbel za prekrvavitev, popolno okolje pa bo pričaralo nepozabno dogodivščino, ki jo boste pomnili še dolgo. Na voljo imam profesionalno opremo, predvsem pa je za varnost dobro poskrbljeno. Na misijo se je potrebno najaviti predhodno.

Tel: 041 337 446
E- mail: info@paintball-brda.si

Več informacij na: Paintball Brda 

 

Paintabll Brda

 

Soča Fun park
 

Le nekaj kilometrov iz Goriških Brd se v objemu dreves vije smaragdna reka Soča. Ob njej se med krošnjami skriva razgiban pustolovski park imenovan Soča Fun Park. Namenjen je vsem željnim avanture in adrenalinske zabave. Nepozabno športno dogodivščino lahko izkusijo tako mlajši kot starejši pustolovci. Pustolovska avantura se prične s prečkanjem reke Soče preko kolesarskega mostu, nadaljujete pa po oranžnem, rumenem, zelenem, modrem in rdečem poligonu pustolovskega parka. Na koncu se kot pravi Indiana Jones spustiš po dveh 300 m jeklenicah -  Zip line z enega na drugi breg reke Soče, na višini 40 m. Tako imenovani »spust poguma« ti bo zagotovo pognal kri po žilah.

Telefon: +386 40 377 477
E-mail: info@socafunpark.si

Več informacij na: Adrenalinski park Soča fun park.

 
Soča Fun Park
 

_________________

Več info:

Turistično informacijski center Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko
T: +386 (0)5 395 95 95
E: tic@brda.si
Facebook: @Brda
Instagram: @goriska_brda

nazaj >>