Martinov vikend (Martinove jedi in vinske degustacije)

Briška kuhinja, tako zelo mediteranska, neverjetno iznajdljiva in ustvarjalna.

Polna privlačnih starinskih potez, pomlajena z novimi kombinacijami in preoblečena v svetovljanska oblačila.
Vse leto sveže sestavine, okusna in sočna zelenjava, domače mesnine, dišeča bela polenta, bogastvo dišavnic in divjih poganjkov, pa še  izjemno briško oljčno olje, ki se v Brda po dveh velikih pozebah leta 1929 in 1955 ponovno vrača, so samo nekateri izmed poudarkov briške kuhinje.
Ko boste pokusili še krodegine, markandele, pa skoraj pozabljene  kostanjeve jedi, zavohali koromačev cvet, naredili požirek dobrega  domačega tropinovca ali methanega (zdravilnega žganja), boste  opojnost Brd začutili še drugače.
Gostom, slučajnim popotnikom ali zvestim ljubiteljem briške pokrajine Brici radi povedo, da dobro vino ni nikoli rado samo.

Opisi so povzeti po knjigi Briška kuhinja, avtoric Magde Reja in Tatjane Sirk



PONUDNIKI MARTINOVIH JEDI

______________________________

MORUS, Plešivo 48, 5212 Dobrovo

morus banner

Na posestvu Morus gostujeta šefa Ivo in Špela Tomšič iz Kulinaričnega študia.

Kdaj: 12.11.-14.11. za kosilo in večerjo

Martinov meni:

  • Amuse bouche (sourdough brioche kruh, račji pršut, ſermentirano maslo, drožast kroſ, gosja jetra, fois gras lollipop, prepelica, hren, jabolko)
  • Račji consommè, tortellini z gosjimi jetri in korenčkom
  • "Carbonara" (mlinci, konfitiran rumenjak, prekajena račka, staran ovčji sir)
  • Ocvrt račji konfit (rdeče zelje, fermentirana jabolka, pesa, račji jus)
  • Bela čokolada, sliva, figov list, ajda

Cena: 45 €

Rezervacija: info@morus.si ali + 386 40 268 669

Urnik bara:
Petek: 17.00-22.00
Sobota: 12.00-22.00
Nedelja: 12.00-22.00

Več informacij: Morus

______________________________

GREDIČ: Ceglo 9, 5212 Dobrovo

Gredič banner

Kdaj: 10.11.-14.11. 

Martinov meni: 

  • Glavna jed: Račja prsa s kremo karameliziranega korenčka, pomarančni pire in račja omaka.

Cena: 3 hodni meni 35 EUR, 5 hodni meni 50 EUR.
Vinska degustacija: 12. in 14.11. ob 17. Cene degustacij se gibljejo od 20 do 40 eur.

Rezervacija: 05 828 0120, info@gredic.si

Več infrormacij: Gredič

______________________________

RESTAVRACIJA DIVINA: Grajska cesta 10, 5212 Dobrovo

Divina banner

Kdaj: 12.11.-14.11. za kosilo in večerjo

Martinov meni:

  • Sekanica zorjenega goveda, lešnik, ekstrat cabernet franca in amarant
  • Espuma dimljenega krompirja z markandelco in hladno stiskano bučno olje Kocbek
  • Račka, pomaranča, štoravke flambe, pesin granulat
  • Orechiette s svežo klobaso, brokolijevem cvetom in dehidriranim konjskim stegnom
  • Kračka mladega prašiča a la sous vide, rdeče zelje agrodolce, tartuf in pire gomolja zelene z gorgonzolo
  • Pistacijev mousse, pomarančni ganache, čokoladni listki in zlate sferice


Rezervacija:
070 820 603

Več informacij: Divina

 ______________________________

DOMAČIJA KABAJ-MOREL: Šlovrenc 4, 5212 Dobrovo

Kabaj banner

Kdaj: 11. – 30.11. 

Martinov meni: 

  • Pozdrav iz kuhinje
  • Goveja sekanica (balzamična šalotka, zeliščno maslo, ajdov brijoš, marinirana hruška s citrusi in žafranom)
  • Kremna juha muškatne buče (pražena bučna semena, suh pršut, bučno olje)
  • Rikotini njoki z majeronom (popečena briška klobasa, prekajena rikota)
  • Sorbet iz Merlota
  • Račja prsa (pire zelena gomolj, dušeno rdeče zelje z jabolkom, račja glazura, pena iz mošta)
  • Predsladica
  • Kostanjev mus (kakijeva krema, čokoladni biskvit)

Novost: možnost nakupa Martinovega panetona

Cena: 55€

Rezervacija:
05 395 95 60


Več informacij: Kabaj-Morel

 ______________________________

TURIZEM BREG: Breg pri Golem Brdu 3, 5212 Dobrovo

Breg banner Martinovo

Tipična briška in furlanska kulinarika z lokalno in sezonsko ponudbo. Jeseni vam bodo razvajali s kostanjevimi in bučnimi jedmi.

Rezervacija: 05 304 25 55

Več informacij: Turizem Breg

______________

Preverite še ostalo gostinsko ponudbo: Odprte domačije

OD nov-dec 4OD nov-dec 5

______________

VINSKE DEGUSTACIJE

Martinovo banner vinarji

Martinovo je praznik, ko se mošt spremeni v vino. 
Preverite Odprte domačije in se naročite na vinsko degustacijo in poleg klasične vinske ponudbe, preizkusite še letošnje mlado vino.

OD nov-dec 1OD nov-dec 2OD nov-dec 3

Za čas Martinovanja so posebej odprli kleti še sledeči vinarji:

Vino Reja:  Kozana 90a, 5212 Dobrovo
Vsak dan 14.00-20.00
070 485 352
borut@rejavino.com 
 
Peršolja Vina: Kozana 19, 5212 Dobrovo
Med tednom: po dogovoru, sobota in  nedelja: 11.00 - 19.00 
041 705 271
info@persolja.com    

Vina Marko SirkBiljana 21, 5212 Dobrovo
Vsak dan 9.00-18.00 
040 612 879
vina.marko.sirk@gmail.com

  ______________

Več info:

Turistično informacijski center Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko
T: +386 (0)5 395 95 95
E: tic@brda.si
Facebook: @Brda
Instagram: @goriska_brda

 

nazaj >>