Aktivnosti za otroke

Skupaj z vašimi najmlajšimi se podajte v iskanje strašnih bajeslovnih bitij, ki se skrivajo po Šmartnem, prisluhnite pravljicam v Pravljični sobi v Šmartnem in v Vili Vipolže poiščite Barbacinov brlog.


Šmartno: 11 BRIŠKIH SRHLJIVIH BAJČNIH BITIJ  

V Brdih so verovali v številne bajeslovne like, dobre in slabe. S slednjimi so strašili otroke.

11 strašnih in srhljivih bitij se skriva po Šmartnem:  štrije/čarovnice, orkul, karadindice,  balavantrji, vedmance, babajaga, viešče, cufulin, kačón, lankar in patanoga.

Aktiven sprehod po Šmartnem se začne z iskanje QR točk – ta razkrijejo briška srhljiva bajčna bitja s katerimi so nekoč strašili otroke. Zemljevid vseh točk se nahaja na pročelju stavbe, kjer domuje TIC, Šmartno 11. Poslušaj in si poglej – v sliki in besedi odkrij briške srhljive pripovedke in like. QR točke so premišljeno ustvarjene, tako, da bo zvočni zapis dostopen tudi slepim in slabovidnim. Beseda in slika bosta dostopni tako gluhim ter naglušnim.

Hvala čuvarjem briškega ljudskega izročila, da smo lahko popestrili in obogatili turistično kulturno vsebino v vasici Šmartno. Zavezani h ohranjanju briške tradicije in običaje, smo na učinkovit način ohranjanja kulturne identitete in posredovanja  nesnovne kulturne dediščine prepletli zgodovino z sedanjostjo s pomočjo novih tehnologij.

 trak3

Šmartno: PRAVLJIČNA SOBA »MADŽARSKA NA OBISKU«

V sodelovanju z Madžarskim kulturnim inštitutom v Ljubljani, v okviru projekta ART CIRCLE, smo v Zofini hiši uredili mezadprostor poleg ognjišča oziroma kuhinje, ki so ga porabljali za obedovanje pa tudi za domače delo -  s podobami iz madžarskih slikanic, knjigami in TV sprejemnikom, ter dodatnim aktivnostmi za otroke. Madžarsko zgodbo/pravljico v slovenskem jeziku, ki ste jo poslušali na TV ekranu, je prebrala direktorica Madžarskega inštituta v Ljubljani, ga. Bíborka Molnár-Gábor.

Vstop v spremstvu staršev ali skrbnikov.
Naslov: Zofina hiša, Šmartno 20, 1. nadstropje
Urnik: ponedeljek – petek: 9.00 – 17.00
               sobota in nedelja: 10.00 – 18.00
Pravljična soba bo odprta do 9.9.2021.

trak3

Vila Vipolže: ULOVITE ŠKRATA BARBACINA IN SPOZNAJTE NJEGOVE ZGODBE O VILI VIPOLŽE! 

Barbacin je nenavadno bitje. Majhno, visoko 30 cm, lahko kot peresce in hitro kot kolesce, nenavadno, ko ti ga uspe najti ima tudi jazbečev rep! V Vili Vipolže si je opremil svoj brlog, kjer bo v miru kakšno knjigo prebral, slikal, zadremal, se zazibal na svojem gugalniku in se sprehodil s svojo domišljijo med spomine… Pripravil pa je skrivne točke, skril ključe z ugankami in izzivi.

Podajte se v avanturo iskanja Barbacina in izkusite doživetje, ko boste v družbi najdražjih preživeli drugačen in dinamičen dan odkrivanja umetnostno-kulturne dediščine in se spoznali z Barbacinom.

Brezplačna izposoja ob vstopnini:
aktivne didaktične kartice z nalogami in »Išči Barbacina«

Naslov: Vipolže 29
Urnik: ponedeljek: zaprto
              torek - petek: 9.00 – 17.00
               sobota in nedelja: 10.00 – 18.00

Vstopnina: odrasli 3 eur, otroci od 6 do 14 let 2 eur

Barbacin opis

trak3

GRADNIKOVA UČNA POT

V projektu občine Brda »Pohodne poti po češnjevem cvetu« je našla svoje mesto tudi Gradnikova učna pot, ki vodi obiskovalca med vinograde in v središče briške vasi. Pot vodi po skrajni zahodni meji dežele, kjer »še naša tu glasi se govorica«.

Na poti vas spremljajo pesnikovi verzi, ki vabijo do nevidnih lestev. Toda te pripeljejo do pesnikove rojstne hiše, kjer se lahko spočijete ob gledanju pesnikove zapuščine in branju njegove poezije.
Naravoslovni del poti nudi obiskovalcu vedenje o tipičnih briških drevesih. Razgledna točka je posebno doživetje, saj ponuja čudovit pogled na 24 zvonikov, ki krasijo briške griče in oddaljene hribe. Na poti lahko doživljamo odnos briškega človeka do narave, do zemlje. Na Gradnikovo pot se navsezadnje odpravi sprehajalec, ki si želi v naravi okrepiti telo in duha.

Začetek poti: spomenik Alojza Gradnika, pri gradu na Dobrovem

Potreben čas: 1 ura
Dolžina poti: 3 km

Spominska hiša Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta
Urnik: Četrtek, petek, sobota: 13.00–16.00 (Za ogled v okviru urnika se zglasite v Almini hiši, Medana 3)

trak3

nazaj >>