Vseslovenska akcija muzejev in galerij - NAPREJ V PRETEKLOST

Kulturna dediščina je vrednota v vseh svojih pojavnih oblikah. Je pomemben in nedeljiv del lokalne, regionalne, nacionalne in evropske identitete, predstavlja kakovost življenjskega okolja, je ključni vir uravnoteženega razvoja lokalne in širše skupnosti.
Akcija Naprej v preteklost - vseslovenska akcija muzejev in galerij, vas lahko tudi v teh časih popelje skozi našo bogato kulturno dediščino. Pridružite se nam med 22.3. in 28.3.2021!

Kulturna dediščina je vrednota v vseh svojih pojavnih oblikah. Je pomemben in nedeljiv del lokalne, regionalne, nacionalne in evropske identitete, predstavlja kakovost življenjskega okolja, je ključni vir uravnoteženega razvoja lokalne in širše skupnosti. V kulturni dediščini je veliko potenciala tako za trajnostni razvoj, spodbujanje sodobne ustvarjalnosti, za izobraževanje, za umetniško ustvarjanje, za zaposlovanje mladih, kot tudi ohranjanje tradicije v skladu z krajinsko biotsko raznovrstnostjo, turizem in druge gospodarske dejavnosti.

V ZTKMŠ Brda želimo, da takšna interpretacija naše kulturne dediščine navdihuje, spodbuja in doseže zanjo zanimanje domačinov ter obiskovalcev od blizu in daleč.  

Prav zato, ker vam tudi v teh časih želimo omogočiti dostop do kulturne dediščine smo se priključili akciji Naprej v preteklost - vseslovenska akcija muzejev in galerij, katero pripravlja Skupnost muzejev Slovenije v sodelovanju s Službo za premično dediščino in muzeje.

Sodelujoči muzeji in galerije bodo tako, od 22.3. do 28.3.2021, na družabnih omrežjih ter v ustanovah pripravili predstavitve, s katerimi bodo na različne načine pripovedovali zgodbe iz preteklosti, katerih sporočila so pomembna za prihodnost.

ZTKMŠ Brda vam bo v sklopu akcije v sodelovanju z Goriškim muzejem, preko facebook strani Skupnosti muzejev Slovenije in naših omrežij predstavila in vas popeljala skozi bogato kulturno dediščino Vile Vipolže, muzejske zbirke Grada Dobrovo (Goriški muzej) ter muzejske zbirke Spominske hiše Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta (Goriški muzej).

 PROGRAM:

22.3.2021 ob 19.00 / GRČAVKA, sprehajalna palica prvega grofa Celjskega (Vila Vipolže) - video vodnik po slovenski kulturni dediščini

23. 3. 2021 ob 19.00 / RENESANČNA FRESKA V VILI VIPOLŽE - spletna sestavljanka slovenske kulturne dediščine
Igrivo odkrij 2. prizor renesančne freske v Vili Vipolže.

24.3.2021 ob 19.00 / MUZEJSKA ZBIRKA GRAD DOBROVO (Goriški muzej) - video vodnik po slovenski kulturni dediščini

25.3.2021 ob 19.00 / MOTIV KONJA V UMETNOSTI
Natisni si IZZIV. Poišči razlike med slikama in ustvari svojo umetnino.

26.3.2021 ob 19.00 / MUZEJSKA ZBIRKA SPOMINSKA HIŠA ALOJZA GRADNIKA IN LUDVIKA ZORZUTA V MEDANI (Goriški muzej) - video vodnik po slovenski kulturni dediščini

27.3.2021 ob 19.00 / LUDVIK ZORZUT IN NAGRAJENO BESEDILO PESMI - poezija in glasba iz slovenske kulturne dediščine - Čez Brda privriskal

 

LOKACIJE:

VILA VIPOLŽE 
Vipolže 29,
5212 Dobrovo v Brdih
www.vilavipolze.eu

 

MUZEJSKA ZBIRKA GRAD DOBROVO, Goriški muzej
Grajska cesta 10
5212 Dobrovo v Brdih

https://goriskimuzej.si/stalne-zbirke/grad-dobrovo

 

MUZEJSKA ZBIRKA SPOMINSKA HIŠA ALOJZA GRADNIKA IN LUDVIKA ZORZUTA, Goriški muzej
Medana 51
5212 Dobrovo v Brdih

https://goriskimuzej.si/stalne-zbirke/spominska-hisa-alojza-gradnika-in-ludvika-zorzuta

 

Celoten program akcije si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Naprej v preteklost_program.pdf

 

Vabljeni k ogledu in obisku naših muzejev in zbirk.

Nataša Gregorič, ZTKMŠ Brda

 

 

nazaj >>