Briške jedi in degustacije brez najave

Spodaj preverite, kam vse lahko zaidete na vašem naslednjem izletu v Brda. Okusite slastno, domačo lokalno kulinariko ter brezskrbno degustirajte naša vina in ostale briške proizvode!

V Brdih se rojevajo velika vina. Ponovno se uveljavlja rebula, nekdaj zapostavljena, zdaj znova iskana. Trte, bistveno manj obremenjene kot nekoč, pa tudi naravi prijazneje obdelana zemlja, hvaležno vračajo izkazano skrb.

Po veliki pozebi se vrača v Brda tudi oljčno olje. Briški oljkarji skrbijo za zdravje in rast več kot 20.000 oljčnih dreves, ki zaradi mejne lege dajejo vrhunsko olje. Sadje, stisnjene grozdne jagode, zdravilna zelišča, se v prvih zimskih dneh, ko se narava pripravlja k počitku, veselo prekuhavajo v žgajnerskem kotlu. Iz njega priteče aromatično, predvsem pa zdravilno žganje. Požirek domačega žganja pogreje in povrne moč. Zagotovo ne gre zanemariti delo pridnih čebelarjev. Čebele v Brdih nabirajo spomladi najprej na robiniji (pogovorno „akaciji“, po briško „rakacu“), potem na cvetju sadnega drevja in na cvetočih travnikih, pa tudi na lipi in kostanju.

Za vse željne degustacij izvstnih pridelkov so sedaj na voljo vinske, medene in oljčne degustacije ter pokušine žganic.

Razpored odprtih domačij v septembru in oktobru 2020 je na voljo na povezavi: TUKAJ

nazaj >>