Ogled filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov in pogovor z režiserjem Gregorjem Božičem

Z veseljem sporočamo, da je v Vili Vipolže vse pripravljeno za projekcijo večkrat nagrajenega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Gost večera bo Gregor Božič – pogovor bo vodila ga. Anja Medved.

 

V petek, 24. januarja 2020, ob 19. uri v Vili Vipolže pripravljamo projekcijo večkrat nagrajenega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Gost večera bo režiser filma Gregor Božič – pogovor bo vodila ga. Anja Medved.

***********

ZGODBE IZ KOSTANJEVIH GOZDOV, r. Gregor Božič (Slovenija, Italija, 2019, 81 minut)

Scenarij: Gregor Božič, Marina Gumzi

Režija: Gregor Božič

Igrajo: Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser, Janja Majzelj, Marko Brecelj, Matija Solce, Janez Škof

 

Sredi kostanjevih gozdov na jugoslovansko-italijanski meji živi skopuški mizar in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se zadnja kostanjarka Marta pripravlja, da bo za vedno zapustila nesrečne doline in našla novo, boljše življenje onkraj oceana.

 

Nagrade: Celovečerni prvenec režiserja Gregorja Božiča je na zadnjem Festivalu slovenskega filma dobil rekordnih enajst vesen, za najboljši celovečerni film, režijo, fotografijo, glavno moško vlogo, glasbo, montažo, scenografijo, kostumografijo, masko, zvok, nagrada občinstva, nagrada IRIDIUM za najboljši prvenec,  LIFFe in Toronto (svetovna premiera v sekciji Odkritja).

 

"Film je posvečen Benečiji, obmejni pokrajini med Slovenijo in Italijo, ter njenim ljudem. Na filmski trak smo skušali prenesti duh tega posebnega prostora, ki so ga stoletja oblikovale politične napetosti, revščina in izseljevanje prebivalstva. Želeli smo, da bi prostor zaživel kot glavni junak filma - skozi občutenje večinoma zapuščenih vasi in njihovo specifično arhitekturo, skozi privide in prisluhe, ki so ostali za njihovimi nekdanjimi prebivalci, ter, najpomembneje, skozi naravo - in sicer v obliki, ki je neločljivo povezana s tem prostorom: kot pravljica, ki jo prebereš pred nočjo."

(Gregor Božič)

 

Gregor Božič, scenarist, režiser, snemalec in montažer. Je tudi raziskovalec starih sadnih sort, na njegovo pobudo od leta 2007 v vasi Kojsko v Goriških Brdih raste vzorčni sadovnjak Pod Skalco.

 

 

Vabljeni!

nazaj >>