Brda, Home of Rebula na mednarodnem vinskem sejmu v Veroni

Trinajsterica vinskih hiš iz Brd in Collia je na vinskem sejmu Vinitaly v Veroni 9.4.2019 že drugič predstavila svoje rebule različnih slogov. Letošnji poudarek je na najboljših letnikih rebule. Združeni v projektu Brda – Home of Rebula, so nagovorili mednarodno strokovno javnost in medije ter jih povabili na osrednji dogodek o rebuli, ki bo 28. avgusta 2019 v Brdih.

Projekt povezovanja briških vinarjev z obeh strani meje okrog sorte, ki najbolje predstavlja terroir Brd in Collia, se je pričel avgusta leta 2017 v Brdih in je odtlej doživel tri ponovitve, vsakič z nadgradnjo v smislu posameznega vidika rebule.

Strokovno degustacijo na veronskem sejmu  je vodil Gašper Čarman, vinski strokovnjak in najboljši sommelier Slovenije (2013, 2015). Vpogled v organoleptiko vina je z zbranimi delil Luca Gardini, italijanski  vinski kritik  in najboljši sommelier v Evropi (2009) in na svetu (2010). Vpliv terroirja na slog rebule je pojasnil dr. Denis Rusjan, izredni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Detajle posameznih letnikov rebul od 2010 do 2018 pa je razložil vinar Aleks Simčič.

Brda – Home of Rebula združuje javnosti dobro znana vinarska imena: Marjan Simčič (Brda), Edi Simčič, Ferdinand, Klet Brda, Ščurek, Dolfo, Erzetič, Zanut in Medot  iz Brd  ter Gravner, Kristjan Keber, Radikon in Jermann iz Collia.  Na dogodku so predstavili rebule treh različnih slogov – svežo, v sodu zorjeno rebulo in rebulo s podaljšano maceracijo.

Dogodek je doslej obiskalo več kot 100 predstavnikov mednarodnih specializiranih medijev, med drugim tudi britanska revija Decanter, ameriški Wine Spectator in Wine and Spirits, italijanska časopisa La Repubblica in La Stampa, ki veljajo za mnenjske voditelje na vinskem področju v svojih državah in globalno. Na Masterclassu v Vili Vipolže v Brdih avgusta 2018 pa so prireditelji sodelovali tudi v pilotni seriji svetovno znane ameriške produkcijske hiše, ki je snemala serijo o najbolj prepoznavnih vinskih regijah sveta. 

nazaj >>