Šmartno na tondu

Šmartno na tondu – novo doživetje z zaupanjem lokalnim sestavinam in s spoznavanjem biserčkov srednjeveške vasice Šmartno

Vračamo se h koreninam. Šmartno na tondu je naša nova turistična tržna niša - na tondu (krožniku) vam postrežemo mešanico enogastronomske ponudbe, začinjeno s spoznavanjem naše zgodovine, običajev, umetniškega utripa, in vse skupaj oplemeniteno z osebnim pristopom do vsakega gosta posebej.

Naše kulinarično popotovanje se začne  na terasi s kraljevskim razgledom na Brda, v Hotelu San Martin, kjer nam poleg izvrstno pripravljene sezonske predjedi ponudijo kozarček  briške penine, poleg užitka ob hrani pa vas seznanimo tudi z osnovnimi dejstvi o Brdih in njenih prebivalcih Brikah in Bricih.

Druga postaja je v obnovljeni briški domačiji – Hiši Marica, kjer vam bomo predstavili zgodovino Šmartnega, ob kozarcu vrhunskega vina Belica, pa se bomo brbončice razvajali s tradicionalno briško kulinariko prezentirano na sodoben način.

Popotovanje nadaljujemo do tretje postaje, Hiše kulture. V njej se nahajata Oljčni bar Šmartno in Bar Pr'Naad. Seznanili se bomo z oljkarstvom v Brdih in se posladkali s sladico z oljčnim oljem. 

Ponudba "Šmart'nskega tonda" se na četrti postaji ustavi v Briški hiši, kjer se seznanite z etnološko razstavo razvoja briške hiše, v pritličju pa vas bodo obdajale čudovita dela briške keramičarke Tanje Rusjan.

Naše potepanje bomo zaključili v najbolj dišečem prostoru  sredi šmart'nskih gas, to je trgovinica Nona Luise ekologinje Katjuše Reja. Poleg naravne kozmetike iz oljčnega olja, ki jo sama izdeluje, pa bomo naše okušanje zaključili z enim od številčnih likerjev iz briškega vina.

Na kulinarično-umetniško popotovanje po Šmartnem se je možno podati dvakrat tedensko in sicer ob ponedeljkih in četrtkih s pričetkom ob 15.00 uri. Cena paketa ki vključuje vso hrano, pijačo, voden ogled in spominek znaša 39 evrov na osebo . Namig: za "šmart'nski tond" si morate vzeti slabe tri ure časa,  seveda pa lahko odkrivanje Šmartnega po želji tudi podaljšate.

Zloženko si lahko ogledate na: Šmartno na tondu

 

 

nazaj >>