Gradnikovi večeri

OBVESTILO!
Pohod po Gradnikovi učni poti, ki je bil planiran za jutri, soboto 26. 11. 2016 ob 10.00 je zaradi slabe vremenske napovedi ODPOVEDAN. Vse ostale predstavitve potekajo po predvidenem sporedu.


Letošnji že 24. Gradnikovi večeri se bodo zgodili v četrtek 24. novembra na Gradu Dobrovo ter v petek 25. novembra v Vili Vipolže. Letošnja izvedba kot novost ponuja tudi sobotni pohod po Gradnikovi učni poti, kjer se bomo prepustili popotovanju skozi Gradnikovo življenje z glasbenimi vložki in likovno razstavo v Gradnikovi rojstni hiši. Četrtkov večer na Gradu Dobrovo bo posvečen briškim ustvarjalcem, skozi zanimiv pogovor se bom predstavil briški pesnik, pisatelj in otroški avtor Matjaž Ščurek. Petkov večer v Vili Vipolže pa bo segel onkraj briških meja in nam predstavil slovenskega pesnika, pisatelja, otroškega avtorja, esejista in prevajalca Marka Kravosa.

 

PROGRAM LETOŠNJIH GRADNIKOVIH VEČEROV :

 ČETRTEK, 24. november 2016 ob 19.00, Grad Dobrovo

19.00 Otvoritev razstave

Oskar Reya, priznani slovenski znanstvenik – meteorolog in geograf ter Kozana – njegova Nepozabljena Brda // avtorica razstave Tanja Gomiršek

20.00 Pogovor: MATJAŽ ŠČUREK, pisatelj, pesnik, otroški avtor.

Mladi briški avtor je male obraze razveselil že v letu 2010, ko je izdal prvo slikanico za otroke »Ugankarska knjiga živali«. Razpet med domačo vinsko kletjo, pesnitvijo in filmom rad Matjaž svojo ustvarjalnost sprošča na različne načine, tudi kot mentor otrokom v filmskih krožkih in na vsakoletnem mednarodnem filmskem taboru ustanove Silvana Furlana. Njegova druga otroška izdaja »Klovnov svet« je izšla v letošnjem letu. O tem ali so klovni res drugačni, a zabavni in prijazni, kot nam pravi knjiga, boste več izvedeli v prijetnem pogovoru z Matjažem.

Pogovor vodi : Kaja Markočič

Nastop učencev OŠ Dobrovo

Glasba : Martina Kocina, mezzosopran // Ingrid Mačus, klavir

PETEK, 25. november ob 20.00, Vila Vipolže

Pogovor : MARKO KRAVOS, pesnik, pisatelj, otroški avtor, esejist in prevajalec

Življenjski  in estetski opus narekujeta tržaškemu pesniku radoživ in ustvarjalen odnos do  življenja, zato se njegove pesmi ne starajo. V njih se čuti humornost, satiričnost in pikrost, pesnikovo sproščenost v jeziku in metafori, ki je med posebnostmi njegove poezije.

Njegove pesmi so prvič izšle pred 50 leti v skupinski zbirki Trinajst. Od takrat je izdal več kot dvajset pesniških zbirk, njegove pesmi živijo v 26 jezikih. Za svoj ustvarjalni opus je prejel več nagrad, je nagrajenec Prešernovega sklada, prejemnik Zlatnika poezije 2016 in prejemnik italijanske državne nagrade Astrolobio d`oro za poezijo.

Pogovor vodi : Andreja Benedetič

Branje poezije : Urška Kumar, Dominik Rusjan

Glasba : Alen in Anej Potočnik, kitarski duo

SOBOTA, 26. november ob 10.00, Grad Dobrovo  

Pohod po Gradnikovi učni poti - ODPOVEDAN

Obveščamo vas, da je Pohod po Gradnikovi učni poti, ki je bil planiran za jutri, soboto 26. 11. 2016 ob 10.00, zaradi slabe vremenske napovedi ter razmočenega terena odpovedan.

Likovna razstava »Če sem ti kakor čaša vina – drži«, ki jo je pripravilo likovno društvo Dablo, bo na ogled v Gradnikovi rojstni hiši v Medani od 26. 11. 2016 dalje. Gradnikovo rojstno hišo lahko obiščete po predhodni najavi na tel. 05 30 45 051 (ga. Martina Kokošar) ali na 05 395 95 87 (Goriški muzej – Grad Dobrovo).

nazaj >>