Dnevi stare glasbe Vila Vipolže

Letošnji šesti ciklus jesenskih koncertov, posvečenih glasbi preteklih stoletij, dobiva vedno bolj prepoznavno podobo. Program se širi v prostoru in času, saj se posveča tudi tradicijam neevropskih kultur ter stari glasbi oz. starim glasbilom v sodobnih kontekstih.

Festival, ki je v preteklosti sicer napolnjeval tudi slikovita kraška prizorišča, bo letos prvič gost prenovljene renesančne Vile Vipolže v Goriških Brdih, ki poleg slikovitega okolja ponuja še odlične prostore za nastope in delavnice.

 

 

 

 

 

 

PROGRAM:

Sobota, 24. september 2016

15:00h, PREDAVANJE TOMAŽA RAUCHA

Ljudska izvajalska praksa
Ljudska estetika se je v preteklosti zaradi različnih razlogov zelo razlikovala od »formalne«. Ukvarjali se bomo predvsem s pogojenostjo izvedb zaradi oblike glasbil, formalnim (ne)znanjem izvajalcev, vse to pa v luči odvisnosti od zgodovinskih in ekonomskih pogojev. Spoznavali bomo pasti, stereotipe, poenostavitve, po drugi strani pa odgovornost za vsakokratne odločitve izvajalca samega za način uporabe izročila.

Tomaž Rauch je z igranjem v foklornih skupinah začel že v osnovni šoli sredi sedemdesetih let 20. stoletja. Po študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je ljudsko glasbo kot inštrumentalist in pevec poustvarjal v več različnih oblikah, med drugim je igral v skupinah Trinajsto prase, Marko banda, Črnobela muzika…
Ljudska glasbila in prvine ljudske glasbe uporablja v avtorski glasbi in vodi seminarje, namenjene predvsem godcem. Na Radiu Slovenija pripravlja oddaje o ljudski glasbi Oddaljeni zvočni svetovi in priložnostno izdeluje glasbila.

17:00h, koncert : TRIO LAZAR-DREVENŠEK-JUHART (Slovenija)

Trio Lazar-Juhart-Drevenšek je nova zasedba treh raznolikih glasbenikov in treh za kombinacijo zelo raznolikih instrumentov. Glasbeni koncept tria je združevanje starega z novim. Tako kot nam zvočna kombinacija historičnega čembala in dveh najmlajših evropskih glasbil, akordeona in saksofona, pričara do sedaj še neslišane zvočne možnosti, je tudi repertoar tria glasbeni presek od glasbe starih mojstrov do sodobne glasbe različnih slogov. V spored trio redno vključuje tudi  svobodno improvizacijo, s katero trije glasbeniki posežejo po raziskovanju do sedaj še neizkoriščenih tehničnih zmožnosti vseh treh glasbil.

V spored so vključeni različni odlomki del J. S. Bacha in C. Ph. E. Bacha oz. priredbe za to zasedbo in dela sodobnih slovenskih skladateljev (Luka Juhart, Milko Lazar in Aldo Kumar).

20:00h, koncert : THE BALKAN CHICKS (Serbia, Slovenia)

Dvojčka Teofilović sta s svojim nastopom leta 2014 očarala polno dvorano Kulturnega doma Nova Gorica. Ob takratnem srečanju z umetniškim vodjo Dnevov stare glasbe Borom Zuljanom je želja po skupnem projektu postala tako velika, da so svoje znanje in glasbene potenciale prepletli v nov program. Potovanje po Balkanu 17. stoletja je sodobna pripoved, v kateri se več stoletij stare tradicionalne pesmi tega območja spajajo s kompozicijami, improvizacijami in aranžmaji Bora Zuljana za arhilutnjo in ljudska brenkala Balkana.

Dvojčka Teofilović, Ratko in Radiša, sta edinstvena izvajalca srbske in balkanske stare glasbe. Po petnajstih letih raziskovanj in priprav - preden sta se končno odločila prekiniti tišino in se pojaviti na evropski sceni - sta, kot sama pravita, razrešila "skrivnost drugega glasu" in ponovno odkrila dolgo pozabljene harmonije tradicionalnega petja. Do sedaj sta posnela 4 zgoščenke, ki so požele izjemen uspeh po vsemsvetu - prva, "Dream Keepers" je bila prodana v več kot 50.000 izvodih. Redno nastopata v najuglednejših dvoranah sveta in navdušujeta vedno večje število število privržencev.

Vstopnina: 10 €, 7€ 

Nedelja, 25. september 2016

17:00h: KONCERT UDELEŽENCEV GLASBENE DELAVNICE pod vodstvom Milka Lazarja

20:00h, koncert: SON GARNACHA (Mehika, Kolumbija)

Monica Prada, jarana, glas
Daniel Zea, jarana, glas
Hernando Ibañez Prada, jarana, leona, glas
Erick Bongcam, jarana, requinto, glas
Bor Zuljan, requinto, renesančna kitara, glas
...

Mehiška glasbena tradicija "Son Jarocho" ima svoje korenine v 16. stoletju, ko so španski osvajalci naselili pristanišče Veracruz in njegovo okolico. Tako so v "novi svet" prišli tudi glasbeniki stare celine in s seboj prinesli inštrumente in glasbo. Ta se je spojila s tradicijami tamkajšnjih domorodcev in afričanov, ki so jih kot sužnje pripeljali Evropejci. Nastala je še vedno živeča glasba in inštrumenti, kot so družina jaran in requinto, ki se skorajda ne razlikujejo od renesančne kitare in španske vihuele.

Mlada skupina Son Garnacha se že več let ukvarja z raziskovanjem in poustvarjanjem te tradicije. Z več potovanji v mehiško regijo Veracruz so postali dobri poznavalci te glasbe, tako da svoje znanje predstavljajo tudi na drugih prizoriščih po Evropi.

Vstopnina: 10 €, 7 €

ZAGOTOVITE SI ABONMAJSKO VSTOPNICO ZA VSEH 5 KONCERTOV PO UGODNI CENI 34 € (študentje, upokojenci 25 €)

nazaj >>