Vila Vipolže

Vila Vipolže v Brdih po celostni prenovi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije odpira vrata. Najlepša renesančna vila v Sloveniji navdušuje z novim kongresnim, kulturnim in družabnim središčem, kjer bo mogoče organizirati dogodke in srečanja s pridihom beneške elegance in briškega gostoljubja. 17. julija 2015 se je v prostorih vile zgodil slavnostni podpis pogodbe, ko je Ministrstvo za kulturo na čelu z ministrico mag. Julijano Bizjak Mlakar predalo popolnoma prenovljeno Vilo Vipolže v upravljanje občini Brda. 

Renesančna vila odseva zgodovino življenja na stičišču treh svetov in kultur. Sprva je bila lovski dvorec goriških grofov, njegovi kasnejši lastniki pa so bili plemiči rodbin Herberstein, Della Torre, Attems in Teuffenbach. Benečani so dvorec preoblikovali v elegantno vilo pravokotne oblike z dvema stolpičema. Lastnikom je služila kot poletna rezidenca z zelenim parkom. Pred vilo se še danes v nebo vzpenjajo večstoletne, najstarejše na Slovenskem rastoče ciprese. Poleg veličastnega prvega nadstropja s sodobnimi dvoranami, ki je ohranilo ime Piano Nobile, se lahko Vila Vipolže pohvali s prostori za kavarno, restavracijo z obokano vinsko kletjo, z najsodobnejšo kuhinjo in banketno sobo. 4 apartmaji in 2 suiti z najlepšim razgledom na briške griče bodo ekskluzivna dodana vrednost ob najemu Vile Vipolže.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je s pomočjo sredstev Evropske unije v celoti obnovilo zunanjost in notranjost Vile Vipolže. Zahtevna konzervatorska dela so izvedli pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Nova Gorica. Zdaj je briška lepotica pripravljena, da se vanjo naseli novo življenje. Prvi bo že Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, sledili bodo najemniki gostinstva. Vsi bodo v prepoznavnem briškem stilu skrbeli za velikodušno gostoljubje, v Brdih vedno pospremljeno s svetovno znanimi vini in lokalnimi specialitetami te edinstvene pokrajine med Alpami in Mediteranom.

POLETNI URNIK:

SREDA - PETEK : 9.00 - 12.00 in 13.00 - 17.00

SOBOTA - NEDELJA: 10.00 - 13.00 in 14.00 - 18.00

PONEDELJEK, TOREK: ZAPRTO.

*Ogledi po objektu niso možni v kolikor potekajo poroke (sobota), konference ali kaki drugi dogodki. V tem primeru si lahko gostje ogledajo samo spodnje prostore (recepcija s trgovinico in razstava o zgodovini vile.

Organizirane skupine se morajo za ogled predhodno najaviti in se ure držati. Ogledi zanje so možni kadarkoli v času uradnih ur Vile Vipolže po predhodnem dogovoru. Organizirane skupine se najavijo v Vili Vipolže in sicer na mail:info@vilavipolze.eu ali na telefonsko številko: (0)820 55 420.