Vodeni ogledi srednjeveške vasice Šmartno

Starodavna vasica skriva za svojimi zidovi zgodbe preteklih Beneško – Habsburških vojn iz 16. in 17. st., ko je bila vasica obdana z neuničljivim obzidjem in sedmimi stolpi. Nekatere gradnje izvirajo iz začetka prejšnjega tisočletja, medtem ko dva stolpa pričata o tem, da so bili njihovi prvi graditelji Rimljani.

Z lokalnim vodnikom se bomo sprehodili po ozkih šmartenskih gasah, kakor jim pravijo domačini ter prisluhnili zgodbam iz preteklih časov. Ogledali si bomo severni trg in spoznali posebnosti Šmartenske arhitekture: gank z zunanjimi stopnišči, široke napušče, okrasne dimnike, ki so bili ponos vsakega Šmartenca, mostovže, spahnjenco ali žbatafur.

Vstopili bomo v cerkev sv. Martina  z gibelinastim zvonikom, ki po svoji velikosti povsem prekaša ostale stavbe v vasi. Notranjščino je leta 1960 poslikal slikar Tone Kralj. Spoznali bomo zgodbo najbolj priljubljenega svetnika vse od srednjega veka do danes, ki je tudi zaščitnik vina in pivcev. Po želji si bomo ogledali Hišo kulture z galerijo, kjer razstavljalo številni domači in tuji avtorji.

Nova pridobitev vasi je posodobljena etnološka zbirka v muzeju »Briška hiša«, kjer je predstavljena bivalna kultura Brd. V nadstropju je razstava razvoja  briške hiše od prazgodovine do danes s  filmskim prikazom Brd ter življenja v Brdih v polovici 20. stoletja.

Na južnem trgu bomo spoznali, kaj je »brjar« in si ogledali naselje iz zunanje strani južnega obzidja, ki kaže prvotne zasnove starodavne rimske utrdbe. Prisluhnili bomo zgodbam vihravih Uskokov, ki so na tem obzidju branili ozemlje in o Leonardo Da Vincijevem načrtu obrambe proti Turkom. Začutili bomo utrip, ko so se na trgu zbirali vaščani in opravljali sezonska dela: penčanje in sušenje čjšp (sliv), fig, zlaganje »črjšnj« ter se pomerili v balinanju in drugih zabavnih igrah. Spoznali bomo, zakaj so Šmartenci na vhodna vrata obesili venček in kateri so najpomembnejši vaški prazniki in običaji.

Po želji se bomo ustavili v trgovinici Nona Luisa, ki je hkrati delavnica domače naravne kozmetike iz oljčnega olja in domov odnesli dišeč spominek iz Goriških Brd.   

 

MOŽNOSTI OGLEDA:

·         Ogled z lokalnim vodnikom

·         Ogled z lokalnim vodnikom, kozarec briškega vina, sir

·         Ogled z lokalnim vodnikom, narezek, kozarec briškega vina

 

 

Informacije in rezervacije: info@agencija-marica.si

Več na povezavi