Koledar dogodkov

Dogodek: DOK - Dnevi Odprtih Kleti

Datum: 10.06.2023 - 11.06.2023

Kraj: Brda
Lokacija: Brda

Okušajte in raziskujte: pridružite se nam na Dnevih odprtih kleti v Brdih

Ljubitelj vin si v koledarju obvezno označite prihajajoče Dneve odprtih kleti v Brdih. Dvodnevni dogodek, ki povezuje vinske kleti in briške zgodbe, bo letos potekal v soboto, 10. in nedeljo, 11. junija. Obiskovalcem bo ponudil edinstveno priložnost za raziskovanje umetnosti kletarjenja in okušanje odlične briške žlahtne kapljice.

Slikovita briška pokrajina je od nekdaj znana po izjemnem vinu, okusni kulinariki in gostoljubju ter prijaznosti Bricev. Vse to bodo obiskovalci lahko pobližje začutili na dogodku Dnevi odprtih kleti – DOK Brda. Zakulisje procesa pridelave vina, zgodbe in anekdote vinarjev, okušanje različnih vin in uživanje v sončnih razgledih na posestih vinarjev, bo ljubitelje žlahtne kapljice za dva dni popeljalo v edinstven čas in prostor. Na dogodku bo tokrat sodelovalo kar 36 vinarjev, obiskovalci pa bodo imeli možnost poskusiti široko paleto vin: od svežih belih do famozne rebule pa do krepkih rdečih.

 Ne glede na to, ali ste izkušeni vinski navdušenec ali pa radoveden novinec; Dnevi odprtih kleti so odlična priložnost za odkrivanje in okušanje vinskih zgodb. Predvsem pa za druženje v izjemnem naravnem okolju, prepojenem s čudovito energijo pristnosti in domačnosti.

 

Kako bo potekal DOK Brda 2023?

Dnevi odprtih kleti se pričnejo na gradu Dobrovo, kjer lahko gostje svoje vinske kozarce prevzamejo od 9. ure dalje oz. že dan pred dogodkom. Dogodek se sicer uradno prične ob 11. uri in traja v soboto do 19.00, v nedeljo pa do 17. ure. Obiskovalci se na dogodku prosto premikajo od enega do drugega vinarja iz seznama, in pri vsakem degustirajo najmanj 4 vzorce vina. Obiskovalcem so na voljo tudi krožni avtobusni prevozi. Avtobusi bodo na posameznih v naprej določenih točkah pobirali na približno 1 uro. Opcija pa je tudi najem kombija, s katerim bo pot od vinarja do vinarja še enostavnejša, pogoj za to pa je, da je v klapi nekdo, ki ne uživa alkohola, a zelo rad uživa v zgodbah in neverjetni briški kulisi.

 

Kam po vstopnico?

Vstopnice za enega bolj izvirnih briških dogodkov so že na voljo v spletni trgovini na spletni strani https://www.kontrabant.si/

Ena vstopnica velja za eno osebo in vključuje vinski kozarec, vrečko za kozarec in zapestnico. Pri vsakem vinarju se z vstopnico lahko poskusi najmanj 4 degustacijske vzorce.

Cena vstopnice v predprodaji je sledeča:

·         DOK vikend (sobota, 10. in nedelja, 11. junij): 35 €

·         DOK nedelja (nedelja, 11. junij): 30 €

·         DOK bus (sobota, 10. in nedelja, 11. junij): 5 €

Cene vstopnic v predprodaji bodo veljavne do 31. maja 2023.

 

Ko se srečajo dobra in umetniška dela

Dnevi odprtih kleti – DOK pa niso le čas za uživanje v izvrstnem vinu in hrani, temveč tudi priložnost za dobrodelno ravnanje. Organizatorji – ekipa Kontrabánt bodo tudi letos v sodelovanju s člani Rotary kluba Medana-Goriška in sodelujočimi lokalnimi vinarji pripravili dobrodelno dražbo, ki bo letos usmerjena v nabavo naprave, ki rešuje življenja. Brda so namreč vsako leto bolj obljudena, ne pa tudi najbolje pokrita z defibrilatorji. Želja je, da se zberejo sredstva za nakup in postavitev le teh na najbolj frekventne točke. Defibrilator je namreč v kombinaciji z dobro izvedenimi stisi prsnega koša edina terapija, ki lahko reši življenje v primeru srčnega zastoja.

Za dražbo bodo tokrat moči združili s Krogom umetnosti – Art Circle, mednarodnim festivalom vizualnih umetnosti, ki na področju Brd vsako leto združuje umetnike z vsega sveta, vinarje in turistične ponudnike ter predstavnike različnih veleposlaništev v Sloveniji. Vina, ki jih bodo vinarji za dražbo darovali, bodo imela edinstvene etikete, ki so jih prav za ta namen naslikali umetniki, ki so v sklopu festivala bivali v Brdih. Dražba bo na spletni strani https://www.kontrabant.si/ objavljena 23. maja.

 

Letos še bolj ležerno in sproščeno

Organizatorji za letos obljubljajo še bolje sproščeno vzdušje in vsem obiskovalcem sporočajo, da obveznosti in skrbi pred prihodom obvezno pustijo doma. Tudi telefonov letos ne boste potrebovali: e-računov in e-vzorcev namreč ne bo. Za obisk vinarjev in degustacije bo dovolj samo zapestnica in pa kozarec. Telefon bo tako lahko cel dan v airplane mode-u, vsekakor pa se svetuje uporaba kamere, saj je briška kulisa več kot idealna za lepe spominske fotografije na ta nepozabni vikend.

Da pa na poti od vinarja do vinarja ne bo lakota prevelika, organizatorji letos pripravljajo eno posebno novost – PIKNIK BOX pakete za 2 osebi, v katerih bodo na voljo slastne briške dobrote: domače mesnine, sir, namaz, suho/sveže sadje, zeliščna frtalja, pecivo, kruh ipd

 

DOK 2023