Koledar dogodkov

Dogodek: Festival Sanje

Datum: 25.06.2022 - 26.06.2022

Kraj: Šmartno
Lokacija: Šmartno in Gonjače

Tudi letos se bo Festival Sanje ustavil v magičnih Brdih, med zelenimi grički brajd in dreves, polnih slutnje njenih bogatih plodov. Ljubezen bo potovala med živimi ljudmi, obiskala bo pravljično vas in ob stolpu zapela svojo visoko pesem z zborom Kombinatk. Misel bo skozi pogovore tkala med nami vezi, prsti bodo listali nove knjige, ki jih v poletje prinaša veter Sanj. Vemo in nikoli ne bomo pozabili, da so knjige naše čarobne oči. Brez njih nas ni 

Festival sanje 2022

 

Program:

Sobota, 25. junij

 

16.00  PESNIŠKA VAS: LITERARNE VOLITVE


Lokacija: Šmartno, Hiša kulture

Književniki so do izvoljenih vedno znova neizprosni. Ker se zaradi oblasti velikokrat počutijo poraženi, želijo zmagati na literarnih volitvah. Kaj se zgodi, če ne? Preverite! Spoznajte literarne kandidatke in kandidata, ki slišijo na imena: Janja Plevnik, Maja Bernik, Dragan Mitić, Nataša Skušek, Nataša Žiger in Eva Kryštofek. Povezujeta Milena Mileva Blažič in Sara Špelec.

 

17.00  PESNIŠKA VAS: MUZEJ ZAKLJUČENIH RAZMERIJ


Lokacija: Šmartno, Hiša kulture

Pesniško-glasbeni performans, v katerem ustvarjalni energiji prepleteta pesnik in igralec Kristian Koželj ter eden vodilnih slovenskih harmonikarjev Jure Tori, poslušalca popelje po obrisih istoimenske Kristianove pesniške zbirke. Preplet pesniške in glasbene govorice dveh odličnih ustvarjalcev obeta nepozabno umetniško doživetje, ki obiskovalce vsakič znova navduši in gane.

 

19.00 PESNIŠKI PERFOMANS UPORNIŠKE POEZIJE

 Lokacija: Gonjače, pod razglednim stolpom (v primeru slabega vremena v dvorani na Humu)

 

20.00 ŽENSKI PEVSKI ZBOR KOMBINAT


Lokacija: Gonjače, pod razglednim stolpom (v primeru slabega vremena v dvorani na Humu)


Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na Dan upora, 27. aprila 2008. Kredo Kombinatk je z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi. Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujajo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta, in jih prepevajo v izvirnih jezikih. Te pesmi za njih niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi. Tokrat v sozvočju s rdečo nitjo Festivala Sanje: iskanja upornega žarka in svobode skozi pričevanje Kocbekovih Partizanskih dnevnikov.

kombinatke 

21.00 GIORGIO GABER(ŠČIK): KONCERT V IZVEDBI JANIJA KOVAČIČA IN MIRANA KOŠUTE


Lokacija: Gonjače, pod razglednim stolpom (v primeru slabega vremena v dvorani na Humu)

Koncert poslovenjenih uspešnic enega najboljših italijanskih kantavtorjev vseh časov nas bo  skozi vrhunske prepesnitve Janija Kovačiča in Mirana Košute ponesel skozi Gaberščikov razvoj od popevkarja do resnega kantavtorja.
Giorgio Gaber(ščik) je prava legenda italijanske popularne glasbe. Začel je z rock’n’rollom v znamenitem milanskem klubu Santa Tecla, nakar je v šestdesetih nastopal na San Remu in veliko na televiziji RAI. V sedemdesetih se je prelevil v resnega in cenjenega izvajalca gledaliških celovečernih koncertov. Nešteti intervjuji in navdušene kritike so ga ustoličile za njeno vest. Od začetnega angažiranega socialista se je prelevil v razočaranega intelektualca, a je bil v osemdesetih kljub temnim temam in ostri družbeni kritiki vsak njegov projekt izjemno odmeven. Pot enega najboljših italijanskih kantavtorjev, katerega oče je bil slovenskih korenin, je hkrati zgodovina italijanske popularne glasbe.

 

 

Nedelja, 26. junij

 

V času festivala se očarljivi briški kraj Šmartno prelevi v pravljično vas. Snovanje Pravljične vasi Šmartno poteka v sodelovanju z Mileno Mileno Blažič in Saro Špelec

 

10.30  PRAVLJIČNA VAS: ČEZ MEJO PO PRAVLJIČNO PREJO


Lokacija: Šmartno, Hiša kulture
Pravljice iz Rezije. Pripoveduje Luigia Negro

 

11.00  PRAVLJIČNA VAS: ČAROBNA PIŠČAL


Lokacija: Šmartno, Hiša kulture


Opis dogodka:
Čarobna Tinkara Kovač bo v duetu s Saro Špelec prebrala, predstavila in z različnih zornih kotov osvetlila znano pravljico iz zbirke bratov Grimm. A brez vas ne bo šlo – samo z vašo pomočjo bosta pregnali hudobno čarovnico.

TINKARA KOVAČ

12.00 PRAVLJIČNA VAS: ŽUPANČIČEVA FRULICA


Lokacija: Šmartno, Hiša kulture


Nastop nagrajencev literarnega festivala Župančičeva frulica.

 

17.00  FORUM SANJE: KRIZA ČLOVEČANSTVA


Lokacija: Grad Dobrovo (paviljon)

Opis dogodka:

Sodelujejo Biserka Ilin, dr. med., dr. Andraž Teršek, vodi Nada Vodušek. 

 

Več info in nakup vstopnic https://bit.ly/3xFiKuv

ZTKMŠ Brda T: 05 395 95 95 E: tic@brda.si W: www.brda.si