Koledar dogodkov

Dogodek: Gradnikovi večeri

Datum: 25.11.2021
Ura: 19:00

Kraj: Vipolže
Lokacija: Vila Vipolže

GRADNIKOVI VEČERI 2021 bo potekal 25.11.2021 ob 19.00 v Vili Vipolže

Gradnikovi večeri 2021

Program:

  • Priznana mlada pisateljica Anja Mugerli nam bo predstavila knjigo Čebelja družina
  • Nastop glasbene šole Nova Gorica
  • Pogovor bo vodila Andreja Benedetič

čebelja družina

Novogoriška pisateljica Anja Mugerli je dobitnica letošnje nagrade Evropske unije za književnost. Žirija jo je nagradila za knjigo sedmih zgodb z naslovom Čebelja družina.

ANJA MUGERLI (1984) je pisateljica in lektorica.

Leta 2010 je diplomirala iz slovenistike na Univerzi v Novi Gorici, leta 2015 pa magistrirala iz uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja na Fakulteti za humanistične študije na Univerzi na Primorskem.

Leta 2015 je izšel njen prvenec – zbirka kratke proze Zeleni fotelj, leta 2017 pa roman Spovin (oba Litera, Maribor). Pri Cankarjevi založbi je konec leta 2020 izšla zbirka sedmih kratkih zgodb Čebelja družina. Zgodbe objavlja tudi v vseh pomembnejših slovenskih literarnih revijah, nekatere so prevedene v srbski, hrvaški, makedonski, angleški, latvijski in litovski jezik.

Leta 2012 je bila med finalisti festivala mladinske literature Urška; leta 2015 je bila njena knjiga Zeleni fotelj nominirana za najboljši prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu. Velik uspeh mlade pisateljice pa je nagrada Evropske unije za književnost za leto 2021 (EUPL) za delo Čebelja družina.

ČEBELJA DRUŽINA

Rdeča nit sedmih zgodb so obredi oziroma stari običaji, značilni za slovensko kulturo, ki pa so prestavljeni v nek drug kontekst ali drug, sodoben čas z namenom, da pridobijo novo vlogo in podobo. V ospredju zgodb ostaja tematika družine, bodisi neuresničene (Jabolkosnedka), bodisi združene in nato ločene zaradi življenjskih okoliščin (Rdeči petelin), bodisi družine, ki bi lahko postala resnična, če bi bile okoliščine in zgodovina drugačni (Čebelja družina). Z izjemo zgodbe, ki daje zbirki naslov in se dogaja v določenem obdobju v zgodovini, se vse zgodbe dogajajo v sedanjem času, hkrati pa zaradi obredov in atmosfere delujejo brezčasne.

 

Dogodek je brezplačen. Upoštevajo se PCT pogoji.  

Več informacij:
Turistično informacijski center Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko
T: +386 (0)5 395 95 95
E: tic@brda.si
Facebook: @Brda
Instagram: @goriska_brda