Koledar dogodkov

Dogodek: KAOS - Festival sodobnega kolaža

Datum: 16.09.2021 - 16.11.2021

Kraj: Medana
Lokacija: Alma House, Medana, Goriška Brda

KAOS - festival sodobnega kolaža, ki je v Kranj prinesel svežino med obstoječimi festivali in dvignil umetnost kolaža do večje prepoznavnosti v javnosti, se po treh izjemnih letih odpravlja na gostovanje s skupinsko razstavo rezidenčnih umetnikov in samostojno razstavo Karola Kuharja. 

 

Letos vabljeni v posebno, očarljivo krajino Goriških Brd, kjer v Medani domuje Almina hiša. Galerija sodobne umetnosti se je oblikovala v sodelovanju z akademskim slikarjem Klemnom Brunom, ki ima v njej tudi svoj atelje in stalno razstavlja. Gre za briško hišo, umeščeno v samo jedro vasi Medana. V preteklem letu je bila prenovljena in predstavlja nekoliko drugačen razstavni prostor, saj se zdi kot da se sprehajate po stanovanjski hiši, v kateri pa lahko tudi prespite. Urejena v duhu 50-ih let preteklega stoletja pripoveduje svojo zgodbo in obstoj na poseben način.

 

In tja pelje KAOS na ogled dela, ki so jih v zadnjih treh letih festivala v Kranju ustvarili rezidenčni umetniki, priznani ustvarjalci kolaža iz Slovenije: Urška Mazej, Brut Carniollus, Barbara Demšar, Andrej Štular, Karol Kuhar, Eva Mlinar, Anja Kranjc

 

Umetniki na rezidencah so najbolj plodovit del festivalskega dogajanja, ker njihova dela nastajajo pred očmi obiskovalcev. So tudi najbolj neposredno povezana s krajem, kjer nastajajo. V Kranju so se vsi predstavili na svoj unikaten način in povezali skupnost navdušencev kolaža. Umetnik Karol Kuhar je v lanskem letu, ko smo v Kranju praznovali leto kolaža, ustvaril ptico, ki bdi nad mestom in bo KAOS letos ponesla na krilih (skoraj) vse tja do meja Slovenije. 

 

Prav Karol Kuhar se bo s samostojno razstavo avtorskih del predstavil v Spominski hiši Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta (razstavni prostor v kleti). Alojz Gradnik, eden največjih slovenskih pesnikov 20. stoletja, se je rodil v Medani 3. avgusta 1882. Bil je pesnik in prevajalec, ki je s svojim delom sestavljal koščke različnih svetov, pogledov in kultur  - predvsem slovenske, evropske in orientalske - v nove, njemu lastne umetniške izraze. In prav zato verjamemo, da se bodo dela slovenskih kolažistov v Medani počutila dobro. 

 

Vabljeni na odprtje v četrtek, 16. septembra 2021. Razstavi bosta na ogled do 16. novembra. 

Obe razstavi kurira umetniška vodja festivala sodobnega kolaža KAOS Maruša Štibelj. 

 

________

 

Spletna stran festivala KAOS: https://layer.si/kaos/

Facebook profil festivala: https://www.facebook.com/kaoscollagefestival

 

Layerjeva hiša: https://www.facebook.com/LayerjevaHisa 

Alma House: https://www.facebook.com/ALMA-House-107887600775341