Koledar dogodkov

Dogodek: Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2021 - Dober tek!

Datum: 25.09.2021 - 09.10.2021

Kraj: Brda
Lokacija: Brda

V okviru letošnje teme Dober tek! želimo skupaj z vami odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

S temo Dober tek! se v ZTKMŠ Brda pridružujemo aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija si bo z nazivom prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji.  V projektu sodelujejo različni deležniki, od muzejev, galerij, arhivov, knjižnic, nevladnih organizacij, vrtcev in šol, kot tudi posameznikov, ter v letošnjem letu vse, ki ste kakorkoli povezani z gastronomijo – pridelavo, pripravo in ohranjanje te edinstvene dediščine.

Vse aktivnosti znotraj termina Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine, in sicer najpomembnejša načela:

-        Odpiranje vrat kulturnih spomenikov, drugače zaprtih za javnost (posebni vodeni ogledi, …)

-        Dostopno ranljivejšim skupinam (invalidi, upokojenci, otroci), družinam, odrasli/zaposleni – popusti, brezplačno);

-          Ali prost vstop/brezplačno;

-          Ali popuste na vstopnino/prijavnino;

-          Popuste na izdelke/storitve;

-          Delavnice in ogledi možni po delavniku;

 

Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda (ZTKMŠ Brda)
Kontakt: Nataša Gregorič, strokovna sodelavka za kulturo, ZTKMŠ Brda

DEKD in TKD 2021