Koledar dogodkov

Dogodek: Flores Musicae, festival renesančne glasbe

Datum: 01.10.2021

Kraj: Brda
Lokacija: Brda

Festival srednjeveške in renesančne glasbe FLORES MUSICAE je edini festival stare glasbe v zahodnem delu Slovenije ter edini festival pri nas, ki se osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse. Poleg raziskovanja in obujanja slovenske glasbene zapuščine festival oživlja tudi bisere kulturne dediščine, ležeče med Novo Gorico in Goriškimi Brdi.

Trubadur je verjetno prva beseda, ki nam pride na misel, ko pomislimo na srednjeveško glasbo. Festival Flores Musicae se bo v svoji 11. ediciji posvetil ravno temu konceptu pesnika-pevca, ki se je pojavil v južni Franciji v 12. stoletju in je aktualen še danes. Naj bosta viteška lirika in dvorna ljubezen ali bolj moralne in politične tematike, človek verjetno že vsaj tisočletje dolgo pripoveduje in se izpoveduje skozi pesem. 

Ob 700 letnici smrti enega največjih književnikov vseh časov, Danteja, bomo lahko prisluhnili glasbi trubadurjev njegovega časa in tudi dvema novejšima trubadurjema: od našega edinstvenega sodobnega trubadurja Iztoka Mlakarja do Arnauta Daniela in drugih trubadurjev 13. stoletja v interpretaciji čudovite Anne Azema; in od staroislandskih legend v izvedbi izjemnega mladega dua Moirai do glasbe angleškega renesančnega "trubadurja" Johna Dowlanda, v izvedbi legendarne Dame Emme Kirkby ob spremljavi Bora Zuljana.

  • 28. in 30. 09.2021 ob 20.00: Iztok Mlakar in David Šuligoj

Mestna galerija Nova Gorica
Vstopnina: oba koncerta sta RAZPRODANA.

Več informacij: Iztok Mlakar in David Šuligoj

  • 1.10.2021 ob 20.00: Anne Azema in Fabio Accurso

Vila Vipolže, Dobrovo v Brdih
Vstopnina: Brez vstopnine

Anne Azema, glas, harfa
Fabio Accurso, lutnja

Uro pred koncertom bo brezplačen voden ogled Vile Vipolže.

Francosko-ameriška pevka in harfistka Anne Azema se je v zadnjih desetletjih uveljavila kot ena najpomembnejših specialistov in interpretov glasbe trubadurjev. Posnela je skoraj 40 nagrajenih zgoščenk kot solistka, s svojo skupino Boston Camerata in z drugimi glasbeniki.

V duetu s tržaškim lutnjistom Fabiom Accursom posebej za to priložnost pripravljata nov program z glasbo trubadurjev, povezanih z Dantejem in Božansko komedijo, kot je na primer Arnaut Daniel.

Več informacij: Anne Azema in Fabio Accurso

  • 2.10.2021 ob 20.00: Duo Moirai

Cerkev sv. Mihaela, Šmihel, Šempas
Vstopnina: Brez vstopnine

Več informacij: Moirai

  • 3.10.2021 ob 20.00: Emma Kirkby in Bor Zuljan

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
Vstopnina: Brez vstopnine

Več informacij: Emma Kirkby in Bor Zuljan