Koledar dogodkov

Dogodek: Vseslovenska akcija muzejev in galerij - Naprej v preteklost: LUDVIK ZORZUT IN NAGRAJENO BESEDILO PESMI (poezija)

Datum: 27.03.2021
Ura: 19:00

Kraj: Brda
Lokacija: Brda

 

Naprej v preteklost – Vseslovenska akcija muzejev in galerij

Akcijo pripravlja Skupnost muzejev Slovenije v sodelovanju s Službo za premično dediščino in muzeje. Med najpomembnejše naloge vseh muzejev sodi interpretacija, preko katere obiskovalci pridobimo znanje, razumevanje dogodkov in procesov iz preteklosti. 

V ZTKMŠ Brda vam tako v sklopu akcije želimo predstaviti in vas popeljati v ...

 

LUDVIK ZORZUT IN NAGRAJENO BESEDILO PESMI - Poezija in glasba iz slovenske kulturne dediščine – Čez Brda privriskal

Ludvik Zorzut je glasba menda prevzela že v otroštvu. Ta ljubezen pa z leti ni zamrla, bil je vaški orglar in vodil je medanski zbor. Ludvik Zorzut je užival v družbi ljudi, rad je imel petje, ustvarjanje, naravo, narečno besedo in Brda. V Spominski hiši Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta v Medani, sta ob ognjišču v svoji otroških letih sedela in se grela oba pesnik Gradnik in Zorzut. Toplino domačega ognjišča in hrepenenje po rodni hiši sta vsak na svoj način opevala v svojih pesmi.

»Merlot, malvazija, rebula in tokaj,

čez Brda privriskal je naš sončni maj…«

Zorzutova pesem Čez Brda privriskal, ki jo je uglasbil Zarjan Kocina, je ansamblu Briški fantje na 2. zamejskem festivalu narodno zabavne glasbe v Števerjanu leta 1972 prinesla nagrado za najboljše besedilo. 

 

Datum: 27.3.2021

Ura: 19.00

Video:

youtu.be/uQF1QzOZoeY

Platforma: 

https://www.facebook.com/GoriskaBrda/

 https://www.facebook.com/ObcinaBrda/