Koledar dogodkov

Dogodek: Martinov pohod

Datum: 11.11.2017
Ura: 09:30

Kraj: Vipolže
Lokacija: Vipolže

 

MARTINOV POHOD S SPOZNAVANJEM KULTURNE DEDIŠČINE IN ENOGASTRONOMIJE BRD,

v okviru praznika Martinovo 2017

 

 

V sklopu letošnjega martinovanja v Brdih, vas v soboto, 11. novembra vabimo na Martinov pohod s spoznavanjem kulturne dediščine in eno gastronomije Brd.

Pot nas bo vodila iz Vipolž proti vasici Ceglo skozi jesensko obarvane vinograde do Grediča – enega od prizorišč nadaljevanke »Ena žlahtna štorija«. Tu se bomo ustavili na kmetiji Cukjati, ki se poleg oddaje sob ukvarja tudi z gojenjem sadja. Prijazna gospodarja nam bosta predstavila svojo kmetijo, medtem ko bomo degustirali nekaj njihovih kakijevih dobrot. Pot bomo nadaljevali do briškega oljkarja, ki nas bo z degustacijo popeljal po okusih briškega oljčnega olja. Nadaljevali bomo proti vasi Medana, ki so jo ob koncu stoletja briški vinarji postavili na vinski zemljevid in pri enemu od njih poskusili to žlahtno kapljico. Za okrepčilo pa bodo poskrbele pridne roke naših briških žena in tako bomo lažje nadaljevali pohod do rojstne hiše Alojza Gradnika. Tu se bomo seznanili z njegovimi deli in si ogledali tudi notranjost, ter pobliže spoznali tega najznamenitejšega briškega pesnika. Seveda med pohodom ne bo manjkalo sadovnjakov, oljčnikov in vinogradov ter nemalokrat se nam bo pogled razkril vse do Alp. Naše eno gastronomsko potovanje pa bomo zaokrožili s toplim obrokom v Vili Vipolže in z vodenim ogledom vile.

Pridite in doživite nekaj skrivnosti jesenskih Brd!

 

trasa martinov pohod 2017

 

 

ZBIRNO MESTO: Vila Vipolže ob 9.30, start ob 10.00

TRAJANJE POHODA: 4,5 ure; od tega 1,5 - 2 ure hoje

DOLŽINA: 6,5 km

TEŽAVNOST: nezahtevna, primerno tudi za družine

OPREMA: pohodni čevlji, pijača iz nahrbtnika, pohodne palice

CENA: 13€; otroci do 8 leta 50 % popusta, do 4 let brezplačno

Cena - vključuje strokovno vodenje, degustacijo kakijevih dobrot na kmetiji Cukjati, pokušino briškega oljčnega olja, ogled Gradnikove rojstne hiše, prigrizek dobrot briških žen s kozarčkom mladega vina, ogled Vile Vipolže in toplo malico ob zaključku poti.

PRIJAVE: do srede, 8. 11. 2017 na tic@brda.si  ali 05 395 95 95. Participacijo za pohod plačate na licu mesta v Vili Vipolže.