Koledar dogodkov

Dogodek: Martinov pohod s spoznavanjem kulturne dediščine in enogastronomije Brd

Datum: 13.11.2016
Ura: 09:30

Kraj: Šmartno
Lokacija: Brda

Nedelja, 13. november 2016 ob 9.30, Šmartno

V sklopu letošnjega martinovanja v Brdih, vas nedeljo 13. novembra vabimo na Martinov pohod s spoznavanjem kulturne dediščine in enogastronomije Brd.

Pot  nas bo vodila iz Šmartnega mimo zaselka Imenje skozi jesensko obarvane vinograde in sadovnjake v vas Vedrijan. Tu se bomo ustavili na sadjarsko-vinogradniški kmetiji Marinič, ki z dodatno dejavnostjo gojenja sivke in izdelave izdelkov iz sivke, pričara "vonj poletja" skozi vse leto.  Prijazna gospodarja nas bosta popeljala po kmetiji in nam predstavila svojo dejavnost, medtem ko bomo degustirali nekaj njihovih sivkinih dobrot. Pot bomo nadaljevali do vasice Krasno, kjer nam bodo briške žene pričarale duh preteklosti -  z ogledom kolonske hiše in bogato etnološko zbirko v njej. Seveda nam bodo pridne roke naših žen pripravile tudi okrepčilo, da bomo lažje nadaljevali pohod po briških gričih. Od tu nas bo pot vodila na vrh vasi Višnjevik, rojstni kraj rebule in oljčnega olja, kjer se odpre prečudovit razgled od Alp do morja. Briški oljkarji nas bodo z degustacijo popeljali po okusih briškega oljčnega olja. Naše enogastronomsko potovanje bomo zaokrožili z briško joto in degustacijo briških rebul. Tu se bo naš potep zaključil in nazaj v vasico Šmartno se bomo odpeljali z organiziranim prevozom.

Pridite in doživite nekaj skrivnosti jesenskih Brd!

ZBIRNO MESTO: Šmartno – parkirišče ob 9.30, start ob 10.00

TRAJANJE POHODA: 4,5 ure; od tega 2,5 ure hoje

DOLŽINA: 7, 5 km

TEŽAVNOST: nezahtevna, primerno tudi za družine

OPREMA: pohodni čevlji, pijača iz nahrbtnika, pohodne palice

CENA: 13 €; otroci do 8 leta 50 % popusta, do 4 let gratis

Cena - vključuje strokovno vodenje, ogled Kmetije Marinič z degustacijo sivkinih dobrot, ogled stare kolonske hiše,  malico, ki nam bodo pripravile briške žene s kozarčkom mladega vina, strokovno degustacijo briškega olja in rebule, briško joto ob zaključku poti, prevoz do Šmartnega.

PRIJAVE: do srede, 9. 11. 2016 na tic@brda.si  ali 05 395 95 95. Participacijo za pohod plačate na licu mesta.

**POHOD NA LASTNO ODGOVORNOST**