Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava Forme Anomale

Datum: 21.04.2016 - 15.05.2016

Kraj: Vipolže
Lokacija: Vila Vipolže

V četrtek, 21. aprila je v Vili Vipolže potekala  otvoritev razstave tridimenzionalnih mozaikov z naslovom Nepravilne oblike, ki so jo pripravili obrtniki iz združenja izdelovalcev mozaikov iz območja Spilimberga, kraja v pokrajini Pordenone, ki bo odprta do 15. maja.

V Furlaniji Julijski krajini je nekaj manj kot sto aktivnih podjetij, ki delujejo na področju izdelave mozaikov in zaposlujejo približno tristo delavcev. To so obrtniki z bogatimi izkušnjami, ki izvažajo svoja dela in stvaritve po vsem svetu. Med najbolj zastopanimi trgi so ZDA, Daljni vzhod ter Evropa s Francijo in Nemčijo na čelu.

Med najbolj pomenljivimi deli so ureditev podzemne železnice in stadiona Yankee Stadium v New Yorku, mošeje v Kuvajtu ter sodobna dela v Vatikanu, na Japonskem, v Rusiji, Braziliji in Združenih arabskih emiratih, izvedena tako preko javnih naročil kot na podlagi želja za razkošne zasebne rezidence.

Razstava mozaikov, ki je nastala v sodelovanju z Občino Brda, napoveduje drugo prireditev Art&Mosaico (Mojstri Obrtniki Umetniki), ki bo potekala v Spilimbergu od 20. do 22. maja pod umetniškim vodstvom Giulia Candussia. Prireditev je poklon mozaični umetnosti v vseh njenih oblikah in uživa podporo Občine Spilimbergo, združenja podjetij Confartigianato Imprese, združenja Ascom iz Pordenona, šole za izdelovalce mozaikov iz Furlanije ter Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine.