Letni čas: ZIMA

 

 

 

MINEŠTRE

V jesensko-zimskem času pa so kuhali repino (biščevo), ječmenova, koruzno, kostanjevo, fižolovo, pšenično, bobovo kuhnjo in joto.

KRODEGINI, MARKANDELE IN ŠAKANELE

Samo meso so redkokdaj pripravljali. Navadno so ga porabili za juhe, mineštre, golaže. Iz svinjskega svežega mesa so delali zrezke (pl. bržadlce), klobase, ki so jih kuhali v vodi ali vinu: krodegini*, šankanele* in markandele*, ki so jih kuhali v mineštri ali posebej. Sicer so od svinjine najprej porabili drobovino, nato markandele in klobase, ki so trajale tja do pomladi, nazadnje pa kožarice, rebrca in glavino; vsaj do trgatve so prihranili nekaj salam in pršut. Krvavice so posušili ter pečene ali cvrte jedli s kruhom ali polento kot samostojno jed oziroma prikuho.

*krodegini (kožarice): za izdelavo krodeginov uporabimo del špeha s kožo, obrezke drugih delov mesa in uhlje. Sestavine najprej razrežemo, nato zmeljemo, posolimo in poporamo ter dodamo nekaj žlic raztopine česna in vina. Dobro premešamo in z zmesjo napolnimo svinjsko črevo. Te klobase morajo precej dolgo vreti, da se koža in uhlji dobro skuhajo.

*šankanele (krvavice): naredimo jih tako, da kruh narežemo na kocke in namočimo v krvi, posolimo in popopramo, dodamo cimet in z maso napolnimo svinjsko črevo.

*markandele (značilna briška in furlanska jed): naredimo jih iz prašičje drobovine (jetra, srce, pljuča, ledvice), krvavega mesa in začimb (sol, poper, cimet). Sestavine zmeljemo, posolimo in popramo, dodamo malo cimeta in pripravimo hlebčke, ki jih zavijemo v svinjsko mreno (rečco). Markandele izvirajo že iz antične kuhinje.

back >>