Letni čas: JESEN

 

 

 

 

KOSTANJ

Ker se je kostanj dobro prodajal, so doma porabili le drobnjak. Pečen kostanj so spekli v žerjavici ali v posebnih luknjičastih posodah. Pred pečenjem so lupino zarezali, pečenega pa za nekaj časa zavili v krpo, da je notranja lupina odstopila in se je laže luščil.

Kuhali so neolupljenega, včasih so mu odstranili le trši olupek, med kuhanjem pa dodali lovorjev list, koromačev cvet in malo soli. Tanjše olupke so odstranjevali sproti, ko so ga jedli. Iz kuhanega kostanja so pripravljali različne jedi: potico, kuhnjo (mineštra), močnik, njoke (cmoki), floke (flancati), pire itd.

Njoke so pripravljali iz olupljenega pretlačenega kostanja, dodali jajca in toliko pšenične moke, da je bilo testo čvrsto. Včasih so ga izboljšali s skuto. Skuhali so jih v slanem kropu, zabelili z maslom ter postregli s sladkorjem in orehi. Iz enakega testa so bili floki, podolgovati svaljki, ki so jih pocvrli na maslu in so bili pustno pecivo. Kostanjev pire je bila sladica iz olupljenega pretlačenega kostanja, gladko zmešana z maslom, sladkorjem, mlekom ali smetano. Okusen in trajen je bil kostanj, ki so ga vložili v med.

PRŠUT

Svež pršut, ravno prav zrel in sočen, je poleg dobre domače salame ena najbolj priljubljenih predjedi v Brdih in sestavina toča, ki ga že stoletja postrežejo k beli polenti.

K pršutu Brici vedno postrežejo kozarec dobrega vina, še posebej se prileže belo.

KUHNJA (mineštra)

Med pogosto pripravljenimi mineštrami sodi kostanjeva mineštra, ki so jo zaradi sladkega kostanjevega okusa imenovali kar sladka kuhnja.

Črni lonec je jed iz preteklosti, ki so jo pripravljali v kovinskih ali glinenih loncih, na ognjišču ali na krušni peči. Na majhne koščke zrezano meso (svinjsko, goveje ali ovčje) so pocvrli na masti in čebuli. Posebej so narezali sveže zelje, ohrovt ali cvetačo, krompir in začinili s peteršiljem, zeleno, majaronom, česnom in lovorjevim listom. V lonec so nato v plasteh naložili vse pripravljene sestavine (zelje, meso, krompir, začimbe), jih zalili z vodo in belim vinom, ter kuhali tri do pet ur.

back >>